Sos koperkowy 1

Sos koperkowy 1
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Przepis na bardzo dobrą słodko-kwasową sos koperkowy.

Składniki, których potrzebujesz

1 szklanka koperek
600 ml mleko
5 łyżek cukier
4 łyżki mąka pszenna
400 ml śmietana
100 g masło
500 ml woda
2 łyżeczki sól
1 łyżka ocet

dodatek
7 szt. jajka na twardo
ziemniaki

Sposób przygotowania

Świeży koperek opłukujemy i siekamy. Do roztopionego masła wsypujemy mąkę i podsmażamy. Przy ciągłym mieszaniu wlewamy ciepłą wodę, mleko i gotujemy przez około 10 minut. Następnie dodajemy koperek i ponownie gotujemy. Dodajemy cukier, ocet, sól, a na koniec wlewamy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.

Do sosu koperkowego podajemy gotowane ziemniaki i jajka ugotowane na twardo.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sos koperkowy 1

Świeżo koperkowy sos to popularne czeskie danie, które charakteryzuje się swoim świeżym i aromatycznym smakiem. Głównymi składnikami są świeży koper, śmietana i zagęszczony sos, co tworzy delikatną teksturę. To danie często podaje się z wołowiną lub gotowanymi jajkami i knedlikami. Sos koperkowy jest doskonałym wyborem dla tych, którzy chcą spróbować tradycyjnej czeskiej kuchni. Jego unikalny smak i zapach zadowoli każdego miłośnika ziół i pysznych sosów.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.6/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Sosy
Štítky: Kuchnia czeska, sos, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Sos koperkowy 1.

Dodaj komentarz