Sos koperkowy 1
Przepis na bardzo dobrą słodko-kwasową sos koperkowy.
Składniki, których potrzebujesz
1 szklanka koperek
600 ml mleko
5 łyżek cukier
4 łyżki mąka pszenna
400 ml śmietana
100 g masło
500 ml woda
2 łyżeczki sól
1 łyżka ocet
dodatek
7 szt. jajka na twardo
ziemniaki
Sposób przygotowania
Świeży koperek opłukujemy i siekamy. Do roztopionego masła wsypujemy mąkę i podsmażamy. Przy ciągłym mieszaniu wlewamy ciepłą wodę, mleko i gotujemy przez około 10 minut. Następnie dodajemy koperek i ponownie gotujemy. Dodajemy cukier, ocet, sól, a na koniec wlewamy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.
Do sosu koperkowego podajemy gotowane ziemniaki i jajka ugotowane na twardo.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sos koperkowy 1
Świeżo koperkowy sos to popularne czeskie danie, które charakteryzuje się swoim świeżym i aromatycznym smakiem. Głównymi składnikami są świeży koper, śmietana i zagęszczony sos, co tworzy delikatną teksturę. To danie często podaje się z wołowiną lub gotowanymi jajkami i knedlikami. Sos koperkowy jest doskonałym wyborem dla tych, którzy chcą spróbować tradycyjnej czeskiej kuchni. Jego unikalny smak i zapach zadowoli każdego miłośnika ziół i pysznych sosów.