Sosy P i R (kiełbasiana, szczypiorkowa, pikantna rybna, pomidorowa ze śmietaną i szybka pomidorowa)

Na smalcu podsmażamy cebulę, dodajemy startą warzywną, smażymy, a następnie podlewamy wywarem. Potem dusimy, aż warzywa zmiękną. Przygotowujemy również maślaną zasmażkę...
Składniki, których potrzebujesz
Sos parówkowy
4 nogi parówek
80 g zasmażki maślanej
bulion z kostki mięsnej
40 g smalcu
1 cebula
80 g warzyw korzeniowych
4 łyżki śmietany
sól
pieprz
mąka
Szybki sos szczypiorkowy
200 ml mleka
4 łyżki śmietany
15 g mąki
10 g szczypiorku
5 g masła
sól
Pikantny sos rybny z dorsza
300 g dorsza
50 g masła
60 g mąki pszennej
olej
150 g warzyw korzeniowych
1 cebula
4 łyżki śmietany
bulion z kostki rybnej
sól, pieprz i cukier
sok z cytryny
Sos pomidorowy ze śmietaną
50 g masła
50 g mąki pszennej
cebula
1/2 l bulionu z drobiu
500 g pomidorów lub puszka przecieru pomidorowego
cały pieprz, ziele angielskie i liść laurowy
tymianek
cukier, ocet i sól
kubek śmietany
Szybki sos pomidorowy
0,5 l sugo (lub pomidory w puszce)
1 cebula
sól i pieprz
50 g masła ziołowego
2 łyżki czerwonego wina
cukier do smaku
chili
1 łyżka startego skórki cytrynowej
Sposób przygotowania
Sos do parówek: Na rozgrzanym smalcu smażymy cebulę, dodajemy startą warzywa i dusimy. Następnie wszystko podlewamy bulionem i dusimy, aż warzywa zmiękną. Masłową zasmażkę rozrzedzamy bulionem, mieszamy z warzywną mieszanką i gotujemy chwilę. Sos przetrzyjemy przez sitko, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę lub cienkie plastry parówki i lekko gotujemy. Doprawiamy przyprawami i, jeśli chcemy, łagodzimy śmietaną wymieszaną z mąką (nie jest to konieczne). Podajemy go osobno, na przykład z kluskami na parze.
Szybki sos szczypiorkowy: W śmietanie rozprowadzamy mąkę, następnie wlewamy ją do wrzącego mleka i gotujemy przez chwilę. Ugotowany sos solimy i dodajemy posiekany zielony szczypiorek oraz masło. Możemy również dodać jajka na miękko lub jajka w koszulce. Można go podawać bez mięsa, na przykład z kluskami na parze lub ziemniakami.
Pikantny sos rybny z dorsza przygotowuje się tak, że najpierw podsmażamy na oleju startą warzywną mieszankę i pokrojoną cebulę, następnie zalewamy bulionem i dusimy aż do miękkości. Mieszaninę następnie przecieramy przez sitko. Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę, którą rozrzedzamy pozostałym bulionem. Dodajemy dorsza zmielonego w maszynce do mięsa i gotujemy, aż również będzie miękka. Na koniec mieszamy z warzywną mieszanką i śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy cukier i sok z cytryny i dobrze podgrzewamy. Potrawę podajemy osobno z kluskami na parze.
Sos pomidorowy ze śmietaną: Na maśle smażymy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy mąkę i przygotowujemy ciemną zasmażkę. Rozrzedzamy ją zimnym bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy. Do powstałego sosu dodajemy pokrojone pomidory i dusimy je (lub możemy użyć koncentratu pomidorowego). Sos przetrzymujemy, solimy, dodajemy śmietanę, a doprawiamy cukrem i octem, już nie gotujemy.
Przygotowujemy masło ziołowe, do którego dodajemy posiekaną cebulę. Następnie wszystko podlewamy czerwonym winem i sosem. Mieszamy z tartą skórką cytryny, szczyptą cukru i gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu. Na koniec doprawiamy pieprzem i chili.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sosy P i R (kiełbasiana, szczypiorkowa, pikantna rybna, pomidorowa ze śmietaną i szybka pomidorowa)
Sosy P i R przedstawiają różnorodność smaków, które wzbogacą każde danie. Sos parówkowy to doskonały wybór dla miłośników kiełbas, podczas gdy sos szczypiorkowy doda świeżości i ziołowego smaku. Pikantny sos rybny przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią pikantne morskie przysmaki. Sos pomidorowy ze śmietaną to pyszne połączenie, które świetnie smakuje z makaronem. A do szybkiego gotowania jest szybki sos pomidorowy, idealny do codziennego użytku. Te sosy to perfekcyjny wybór, aby cieszyć się każdym daniem.