Królik pieczony na warzywach i piwie

Mięso królicze przyprawiamy solą i pieprzem i zostawiamy je na chwilę do odpoczynku. W międzyczasie przygotowujemy mieszankę oleju, przecieru pomidorowego, musztardy i wody. Cebulę i czosnek kroimy na mniejsze kawałki i...
Składniki, których potrzebujesz
1 królik
duża cebula
4-5 ząbków czosnku
2 marchewki
3 większe pieczarki
250 ml jasnego piwa
Marynata
5 łyżek oleju
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka musztardy gruboziarnistej
łyżeczka musztardy dijon
150 ml wody
sól
pieprz
pieprz cayenne
Sposób przygotowania
Mięso królika solimy i pieprzymy, a następnie zostawiamy na chwilę do zamarynowania. W międzyczasie przygotowujemy mieszankę z oleju, koncentratu pomidorowego, musztardy i wody. Cebulę i czosnek kroimy i dodajemy je do marynaty.
Królika dokładnie moczymy w marynacie i wkładamy do lodówki na całą noc. Dwie godziny przed pieczeniem wyjmujemy go z lodówki, aby nagrzał się do temperatury pokojowej.
Kroimy marchewkę i pieczarki na mniejsze kawałki. Do naczynia żaroodpornego wkładamy królika z marynatą, dodajemy pokrojoną marchewkę i pieczarki oraz zalewamy piwem.
Naczynie przykrywamy i wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika na 220 stopni. Pieczemy 10 do 15 minut, a następnie obniżamy temperaturę do 150 stopni i powoli pieczemy przez około 2 godziny, aż wszystko zmięknie.
Podczas pieczenia mięso od czasu do czasu polewamy sokiem z pieczenia. Na koniec pieczenia odkrywamy naczynie i dopiekamy mięso, aby uzyskało ładny kolor. Podajemy z ryżem lub makaronem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Królik pieczony na warzywach i piwie
Królik pieczony na warzywach i piwie to pyszne i tradycyjne danie, które oczaruje cię swoim unikalnym połączeniem smaków. Soczyste mięso królika jest marynowane, a następnie pieczone z różnymi warzywami, takimi jak marchew, cebula i seler. Piwo nadaje potrawie bogaty i głęboki smak, który harmonijnie łączy się z delikatnymi warzywami. To danie jest idealne na rodzinne uroczystości lub weekendowe obiady, kiedy chcesz zaskoczyć swoich bliskich czymś wyjątkowym i smacznym.