Królik pieczony na warzywach i piwie

Królik pieczony na warzywach i piwie
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Mięso królicze przyprawiamy solą i pieprzem i zostawiamy je na chwilę do odpoczynku. W międzyczasie przygotowujemy mieszankę oleju, przecieru pomidorowego, musztardy i wody. Cebulę i czosnek kroimy na mniejsze kawałki i...

Składniki, których potrzebujesz

1 królik
duża cebula
4-5 ząbków czosnku
2 marchewki
3 większe pieczarki
250 ml jasnego piwa
Marynata
5 łyżek oleju
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka musztardy gruboziarnistej
łyżeczka musztardy dijon
150 ml wody
sól
pieprz
pieprz cayenne

Sposób przygotowania

Mięso królika solimy i pieprzymy, a następnie zostawiamy na chwilę do zamarynowania. W międzyczasie przygotowujemy mieszankę z oleju, koncentratu pomidorowego, musztardy i wody. Cebulę i czosnek kroimy i dodajemy je do marynaty.

Królika dokładnie moczymy w marynacie i wkładamy do lodówki na całą noc. Dwie godziny przed pieczeniem wyjmujemy go z lodówki, aby nagrzał się do temperatury pokojowej.

Kroimy marchewkę i pieczarki na mniejsze kawałki. Do naczynia żaroodpornego wkładamy królika z marynatą, dodajemy pokrojoną marchewkę i pieczarki oraz zalewamy piwem.

Naczynie przykrywamy i wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika na 220 stopni. Pieczemy 10 do 15 minut, a następnie obniżamy temperaturę do 150 stopni i powoli pieczemy przez około 2 godziny, aż wszystko zmięknie.

Podczas pieczenia mięso od czasu do czasu polewamy sokiem z pieczenia. Na koniec pieczenia odkrywamy naczynie i dopiekamy mięso, aby uzyskało ładny kolor. Podajemy z ryżem lub makaronem.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Królik pieczony na warzywach i piwie

Królik pieczony na warzywach i piwie to pyszne i tradycyjne danie, które oczaruje cię swoim unikalnym połączeniem smaków. Soczyste mięso królika jest marynowane, a następnie pieczone z różnymi warzywami, takimi jak marchew, cebula i seler. Piwo nadaje potrawie bogaty i głęboki smak, który harmonijnie łączy się z delikatnymi warzywami. To danie jest idealne na rodzinne uroczystości lub weekendowe obiady, kiedy chcesz zaskoczyć swoich bliskich czymś wyjątkowym i smacznym.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.9/5 (50 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Danie główne
Tag: Warzywa, obiad, łatwy, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, czeski, łatwy, dla początkujących, piec, marynowanie, inne mięso, królik

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Królik pieczony na warzywach i piwie.

Dodaj komentarz