Wołowe ragù

Mięso kroimy na kawałki, szalotki i czosnek obieramy. W garnku roztapiamy masło z olejem i mięso obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Dodajemy…
Składniki, których potrzebujesz
600 g cielęciny
10 małych szalotek
4 ząbki czosnku
1 gałązka szałwii
2 łyżki oleju + orzech masła
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sok z 1/2 limonki
skórka z 1/2 limonki
100 ml słodkiego wina deserowego (porto, sherry)
200 g winogron
50 g obranych migdałów
sól
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
przyprawa do wołowiny
Sposób przygotowania
Mięso kroimy na kawałki, szalotki i czosnek obieramy.
Na patelni rozgrzewamy masło z olejem i dokładnie smażymy mięso ze wszystkich stron na złoty kolor.
Dodajemy szalotkę, całe ząbki czosnku i gałązkę szałwii. Solimy, przyprawiamy i dodajemy paprykę oraz przecier pomidorowy.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zalewamy gorącą wodą (około 300 ml).
Dodajemy wino, sok z cytryny i skórkę. Dusimy pod przykryciem.
Na rozgrzanej patelni prażymy migdały na jasny złoty kolor, następnie wyłączamy kuchenkę i zostawiamy je do dalszego pieczenia na resztkowym cieple, aż zbrązowieją.
Winogrona myjemy i kroimy na pół.
Kiedy mięso jest miękkie, dodajemy do niego winogrona, prażone migdały i jeśli to konieczne, trochę gorącej wody.
Jeszcze chwile gotujemy i po dziesięciu minutach wyłączamy.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wołowe ragù
cielęcina ragù to smaczne i sycące danie, które tradycyjnie przygotowuje się z delikatnego mięsa cielęcego. To ragù zazwyczaj dusi się z aromatycznymi warzywami, takimi jak marchew, cebula i seler, a przyprawia ziołami takimi jak rozmaryn czy tymianek. Powolne gotowanie pozwala, aby mięso nabrało wyraźnego smaku i stało się kruche. cielęcina ragù często podawane jest z dodatkiem, takim jak kluskami lub puree ziemniaczanym, tworząc w ten sposób pyszne i sycące danie, idealne na rodzinne obiady lub uroczystości.