Wołowe ragù

Wołowe ragù
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 60 minut
Porcje: 3

Mięso kroimy na kawałki, szalotki i czosnek obieramy. W garnku roztapiamy masło z olejem i mięso obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Dodajemy…

Składniki, których potrzebujesz

600 g cielęciny
10 małych szalotek
4 ząbki czosnku
1 gałązka szałwii
2 łyżki oleju + orzech masła
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sok z 1/2 limonki
skórka z 1/2 limonki
100 ml słodkiego wina deserowego (porto, sherry)
200 g winogron
50 g obranych migdałów
sól
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
przyprawa do wołowiny

Sposób przygotowania

Mięso kroimy na kawałki, szalotki i czosnek obieramy.

Na patelni rozgrzewamy masło z olejem i dokładnie smażymy mięso ze wszystkich stron na złoty kolor.

Dodajemy szalotkę, całe ząbki czosnku i gałązkę szałwii. Solimy, przyprawiamy i dodajemy paprykę oraz przecier pomidorowy.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zalewamy gorącą wodą (około 300 ml).

Dodajemy wino, sok z cytryny i skórkę. Dusimy pod przykryciem.

Na rozgrzanej patelni prażymy migdały na jasny złoty kolor, następnie wyłączamy kuchenkę i zostawiamy je do dalszego pieczenia na resztkowym cieple, aż zbrązowieją.

Winogrona myjemy i kroimy na pół.

Kiedy mięso jest miękkie, dodajemy do niego winogrona, prażone migdały i jeśli to konieczne, trochę gorącej wody.

Jeszcze chwile gotujemy i po dziesięciu minutach wyłączamy.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wołowe ragù

cielęcina ragù to smaczne i sycące danie, które tradycyjnie przygotowuje się z delikatnego mięsa cielęcego. To ragù zazwyczaj dusi się z aromatycznymi warzywami, takimi jak marchew, cebula i seler, a przyprawia ziołami takimi jak rozmaryn czy tymianek. Powolne gotowanie pozwala, aby mięso nabrało wyraźnego smaku i stało się kruche. cielęcina ragù często podawane jest z dodatkiem, takim jak kluskami lub puree ziemniaczanym, tworząc w ten sposób pyszne i sycące danie, idealne na rodzinne obiady lub uroczystości.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.8/5 (33 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Danie główne
Tag: owoce, smażenie, obiad, łatwy, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, słony, czeski, łatwy, dla początkujących, jesień, uduszenie, cytrus, inne mięso, cielęcina

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Wołowe ragù.

Dodaj komentarz