Spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara zna chyba wszyscy i każdy wspomina o nich dobrze, może nawet najlepiej. Przepis na spaghetti carbonara jest aż śmiesznie prosty i szybki, a mimo to zyskujesz z niego zupełnie zachwycające przeżycie, które głaszcze duszę. To wszystko osiągniesz z tylko czterema składnikami, przy czym przepis na spaghetti carbonara skrywa największą trudność w procesie przygotowania. Ten jest zdecydowanie najważniejszy. Drugą najważniejszą rzeczą jest jakość i świeżość składników. Makaron możesz używać zarówno świeżego, licząc na porcję 200–300 gramów, jak i suszonego, licząc na 100 gramów na porcję. Przepis na spaghetti carbonara ma także inny ważny składnik. Jest nim boczek. Możesz użyć zwykłego kupowanego, ale jeśli masz nastrój, zdobądź lepszy, na przykład z jakiegoś włoskiego sklepu delikatesowego. Żółtko potrafi być mściwe, więc uważaj, aby było pięknie kremowe, a przede wszystkim, aby się nie zwarzyło. Spaghetti carbonara byłoby wtedy nic nie warte. Do przepisu na spaghetti carbonara używaj wyłącznie parmezanu lub opcjonalnie pecorino. Przepis na wspaniałe spaghetti carbonara znajdziesz właśnie tutaj.
Składniki, których potrzebujesz
400 g spaghetti
200 g boczek
6 żółtek
80 g parmezan
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Na 4 porcje wlejcie do dużego garnka 4 litry wody. Osólcie wodę, doprowadźcie do wrzenia i ugotujcie makaron według instrukcji na opakowaniu.
W międzyczasie pokrójcie boczek i smażcie go na patelni przez około 5 minut na złoty kolor. Ser zetrzyjcie na drobnych oczkach.
Oddzielcie żółtka od białek i wymieszajcie je z około ¾ sera.
Gdy zadzwoni timer na makaron, nie odcedzajcie go jak zwykle, ale ostrożnie przełóżcie go na patelnię za pomocą szczypców lub łyżki z otworami. Woda, która zostanie na makaronie, pięknie pomoże w uzyskaniu odpowiedniej konsystencji spaghetti. Wodę z makaronu w garnku na razie nie wylewajcie.
Na patelnię z boczkiem i spaghetti, które wciąż są na palniku i pozostają jeszcze ciepłe, wlejcie żółtka z serem i wszystko dokładnie wymieszajcie. Przed podaniem doprawcie pieprzem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Spaghetti carbonara
Spaghetti Carbonara to klasyczne włoskie danie, które wyróżnia się prostotą i delikatnym smakiem. Podstawą są wysokiej jakości spaghetti, które mieszają się z kremowym sosem z jajek, sera Pecorino Romano i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Typowy smak nadaje pancetta lub guanciale, które delikatnie się smażą, aby uwolnić wszystkie aromatyczne substancje. Danie podaje się na gorąco, aby sos idealnie pokrył całe makaron. Prawidłowo przygotowane spaghetti carbonara to przynajmniej gastronomiczne przeżycie, które doceni każdy miłośnik prawdziwej włoskiej kuchni.