Kurczak na piwie z pieczarkami

Soleną i popieprzoną nogę wkładamy do naczynia do zapiekania razem z grubo pokrojonymi grzybami i cebulą. Polewamy oliwą z oliwek i dodajemy trochę piwa.
Składniki, których potrzebujesz
4 udka drobiu
150 g pieczarek
300 ml jasnego piwa
100 ml śmietany
1 cebula
300 g makaronu
pietruszka
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Do naczynia żaroodpornego wkładamy udka, które posoliliśmy i popieprzyliśmy, razem z grubo pokrojonymi pieczarkami i cebulą.
Skraplamy oliwą z oliwek i wlewamy piwo. W piekarniku, który nagrzaliśmy do 180°C, pieczemy 30-40 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy udka kurczaka, sos rozrzedzamy śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso wracamy z powrotem do naczynia żaroodpornego i zostawiamy na chwilę, aby odpoczęło.
Podajemy z ugotowanym makaronem i posypane drobno posiekaną pietruszką.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kurczak na piwie z pieczarkami
Kurczak na piwie z pieczarkami to pyszne i soczyste danie, które zachwyci nie tylko miłośników kurczaka. To danie przygotowuje się z kawałków kurczaka, które łączą się ze świeżymi pieczarkami i duszone są w zalewie z piwa. Piwo nadaje kurczakowi charakterystyczny smak i aromat, podczas gdy pieczarki wzbogacają potrawę o delikatną teksturę. Podawaj go z ziemniakami lub świeżym chlebem, aby w pełni cieszyć się bogactwem jego smaków. Ten przepis to doskonały wybór na rodzinną kolację lub spotkanie z przyjaciółmi.