Kurczak na porze

Pierś z kurczaka kroimy na plastry, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do grilla. Następnie obtaczamy je w gładkiej mące. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju…
Składniki, których potrzebujesz
500 g piersi z kurczaka (wieprzowe kotlety)
sól
pieprz
przyprawa do grilla
mąka pszenna
2 pora
bulion
1 słodka śmietana
olej
posiekana pietruszka
Sposób przygotowania
Pierś kurczaka pokrój w plastry, dodaj sól, pieprz i przyprawy do grillowania. Następnie obtocz plastry mięsa w mące.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i szybko podsmaż mięso. Wlej trochę bulionu (jeśli nie masz, użyj wody i pół kostki bulionowej) i duś, aż mięso będzie półmiękkie.
Mięso przełóż do naczynia do zapiekania, dodaj pokrojoną w krążki por, polej śmietaną i zapiecz. Podawaj z gotowanymi ziemniakami i posypaną natką pietruszki.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kurczak na porze
Kurczak na porze to pyszne i szybkie danie, idealne na rodzinną kolację. Miękkie piersi kurczaka doskonale komponują się z delikatnym porem, który nadaje potrawie wyjątkowy smak. Ten przepis można łatwo wzbogacić o zioła i przyprawy według gustu. Najlepiej podawać z ryżem lub ziemniakami, co czyni z niego sycące i zrównoważone danie. Stwórz swoją własną wariację i ciesz się niesamowitą kombinacją smaków!