Plastry kurczaka z cytrynową werbeną i maślanym ryżem curry

Na patelni rozgrzewamy olej i szybko smażymy kawałki mięsa posolone i popieprzone. Trochę podlewamy, dodajemy kawałki werbeny i dokładnie plasterki…
Składniki, których potrzebujesz
4 plasterki z piersi kurczaka
3 gałązki cytrynowej werbeny
4 cienkie plasterki cytryny
oliwa z oliwek
1 łyżka masła
wywar
sól
świeżo mielony pieprz
Ryż curry
200 g ryżu Basmati
2 łyżeczki przyprawy curry
2 łyżki masła
sól
listki cytrynowej werbeny
pietruszka
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy plastry mięsa, które posoliliśmy i popieprzyliśmy. Lekko podlewamy, dodajemy gałązki werbeny i plastry starannie umytej cytryny, a dusimy do miękkości. Gdy mięso jest miękkie, usuwamy werbenę i mieszamy z łyżką zimnego masła.
Ryż gotujemy według wskazówek. W większej patelni topimy masło, dodajemy curry, dokładnie mieszamy z ryżem i przyprawiamy solą. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i liście werbeny.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Plastry kurczaka z cytrynową werbeną i maślanym ryżem curry
Kurczak z werbeną cytrynową to doskonale przyprawione danie, które zachwyca świeżością i delikatnością. Werbena cytrynowa dodaje kurczakowi lekkiej cytrusowej nuty, która doskonale uzupełnia jego smak. Maślany ryż curry to pyszna podstawa, która harmonizuje z pikantnymi tonami kurczaka. Razem tworzą zrównoważone i aromatyczne danie, idealne na każdą okazję. To potrawa nie tylko smaczna, ale i wizualnie atrakcyjna, co czyni ją wspaniałą atrakcją dla miłośników dobrego jedzenia.