Pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Do każdego fileta z kurczaka robimy podłużną kieszeń. Szpinak łamiemy na mniejsze kawałki, dokładnie myjemy, wkładamy do sitka i zalewamy wrzątkiem.
Składniki, których potrzebujesz
3 piersi kurczaka
3 duże garści świeżego szpinaku
9 suszonych pomidorów cherry (lub 3 normalne)
sól
pieprz
przyprawa do kurczaka
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka mąki pszennej
płynna przyprawa do zup
2 łyżeczki masła
Sposób przygotowania
W każdej piersi kurczaka zrobimy podłużną kieszonkę.
Szpinak porwiemy na mniejsze kawałki, dokładnie go wypłuczemy, włożymy do durszlaka i zalejemy wrzącą wodą.
Pomidory wymieszamy (możemy je lekko pokroić), dodamy odrobinę oleju z pomidorów i posolimy.
Do każdej kieszonki wkładamy jedną trzecią mieszanki szpinaku i pomidorów. Następnie solimy, pieprzymy i według uznania dodajemy inne przyprawy do każdej piersi kurczaka.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy piersi kurczaka z obu stron na złoto. Następnie przenosimy je do naczynia żaroodpornego i wkładamy do lekko ciepłego piekarnika, aby się dokończyły.
Do tłuszczu dodajemy mąkę i delikatnie ją smażymy. Następnie wlewamy zimną wodę, dokładnie mieszamy i na koniec doprawiamy przyprawą do zup. Gotujemy przez około 5 minut. Na koniec dodajemy masło, aby wszystko jeszcze bardziej zmiękło.
Serwujemy z warzywami w maśle i ziemniakami przygotowanymi w dowolny sposób.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Piersi z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to pyszne i pożywne danie, które łączy soczyste mięso kurczaka ze świeżym szpinakiem i intensywnie smakującymi suszonymi pomidorami. To danie jest idealnym wyborem dla tych, którzy szukają zdrowej alternatywy pełnej białka, witamin i minerałów. Przygotowanie jest szybkie i łatwe, co czyni je idealną kolacją na zajęte dni. Podawaj z ryżem lub chlebem i delektuj się złożonymi smakami oraz kolorowym podaniem na talerzu.