Kurczak z papryką
Weźmiemy mięso kurczaka, oczyścimy, umyjemy, pokroimy na kawałki. Obierzemy kiełbaski, które pokroimy w kostkę. Obierzemy cebulę i pokroimy drobno. Paprykę pozbawimy wnętrza i pokroimy w paski.
Składniki, których potrzebujesz
1 szt cebula
2 szt papryka
350 g mięso drobiowe (udka)
1 szt śmietana kwaśna
500 ml mleko
5 szt kiełbasa drobna
3 łyżeczki papryka słodka mielona
500 ml woda
3 łyżki solamyl
2 łyżeczki vegeta, podravka
1 łyżeczka przyprawa curry
do smaku sól
w razie potrzeby olej
Sposób przygotowania
Na patelni podsmażamy cebulę i podsmażamy na niej mięso drobiowe. Następnie dodajemy kiełbaski i przyprawiamy. Smażymy chwilę, a potem podlewamy wodą. Dusimy przez chwilę i dodajemy paprykę, dusimy do miękkości. Wlewamy mleko, przykrywamy, gotujemy i zagęszczamy skrobią ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody. Gotujemy do zgęstnienia. Na koniec wlewamy śmietanę, mieszamy i doprawiamy solą według smaku. Mieszkanki już nie gotujemy. Mięso drobiowe z papryką najlepiej podajemy z makaronem lub knedlikami bułkowymi.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kurczak z papryką
Kurczak z papryką to ulubione danie, które charakteryzuje się smakowitym połączeniem delikatnego mięsa kurczaka i słodkiej papryki. Ten przepis jest prosty do przygotowania i świetnie nadaje się zarówno na dni powszednie, jak i na uroczyste stoły. Mięso zazwyczaj marynuje się z ziołami i przyprawami, a następnie smaży razem z papryką, tworząc aromatyczną i smaczną mieszankę. Podaje się z ryżem lub ziemniakami i jest ulubionym daniem w wielu kuchniach. Dzięki swojej kolorowości i smakowi cieszy nie tylko kubki smakowe, ale i oko.