Kurczak w śmietanie z grzybami i kluskami mannymi

Mięso z kurczaka lub królika kroimy na kawałki, przekładamy boczkiem i solimy. Następnie smażymy ze wszystkich stron na oleju i odkładamy na bok. W oleju, w którym...
Składniki, których potrzebujesz
Kurczak według smaku - (może być też mięso królika)
100 g boczku
3 łyżki oleju
2 cebule
1 łyżka słodkiej papryki
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
200 g świeżych grzybów (lub suszonych)
2-3 łyżki mąki pszennej
1,5 dcl słodkiej śmietany
Sposób przygotowania
Mięso z kurczaka lub królika kroimy na kawałki, układamy w boczku i solimy. Smażymy ze wszystkich stron na oleju, a następnie odkładamy na bok.
Na oleju, na którym smażyliśmy mięso, podsmażamy cebulę, dodajemy paprykę i grzyby, podlewamy wodą i sypiemy przyprawy.
Piekemy do miękkości. Po upieczeniu wyjmujemy mięso i przyprawy, a sos zagęszczamy mąką rozpuszczoną w odrobinie wody.
Gotujemy i dodajemy śmietanę.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kurczak w śmietanie z grzybami i kluskami mannymi
Kurczak w śmietanie z grzybami i kluskami mannymi to tradycyjne czeskie danie, które łączy delikatność mięsa kurczaka z bogatym smakiem śmietankowego sosu. Grzyby, zazwyczaj pieczarki lub borowiki, ożywiają potrawę jeszcze bardziej i nadają jej leśny aromat. Kluski mannye, miękkie i puszyste, doskonale uzupełniają kremowy sos i absorbują jego pyszne niuanse smakowe. To danie jest idealne na rodzinne obiady, przynosząc komfort i przytulność każdego stołu.