Czosnkowy kurczak

Wszystkie składniki mieszamy w misce i kurczaka marynujemy przez noc. Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy kurczaka na papierze do pieczenia, aż zyska złotawy kolor, około...
Składniki, których potrzebujesz
1 kurczak na ćwiartki bez skóry
150 g białego jogurtu
2 łyżeczki kurkumy
6 ząbków czosnku - rozgniecionych
4 nasiona kardamonu
3 łyżki miodu
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania
W misce mieszamy wszystkie składniki i marynujemy kurczaka na noc. Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy kurczaka na papierze do pieczenia przez około 50 minut, aż nabierze złotego koloru.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Czosnkowy kurczak
Czosiowe kurczak jest ulubionym i smacznym daniem, które zdobyło serca wielu miłośników dobrej kuchni. Ten przepis charakteryzuje się wyrazistym smakiem czosnku, który doskonale łączy się z delikatnym mięsem kurczaka. Przygotowanie jest proste – kurczak marynuje się w oliwie z oliwek, czosnku, ziołach i przyprawach, a następnie piecze na złoty kolor. Często podawany jest z ryżem lub pieczonymi ziemniakami, co tworzy doskonałe kulinarne doświadczenie. Czosnkowe kurczak jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy, dzięki dobroczynnym właściwościom czosnku.