Zapiekane kurczaki w śmietanie
Całego kurczaka dzielimy na mniejsze części lub używamy już pokrojonych kawałków udźca lub piersi i obtaczamy je w przyprawach. Obierane ziemniaki kroimy w plastry.
Składniki, których potrzebujesz
1 szt. kurczak
10 szt. ziemniaki
1 - 2 kubków śmietana UHT
do smaku 1 opakowanie przyprawa do pieczonego kurczaka
sól
wg potrzeb 3 - 4 łyżki olej
Sposób przygotowania
Wylewamy olej do naczynia, na które kładziemy plasterki ziemniaków. W nie wstawiamy kurczaka tak, aby kawałki były jak najbardziej zanurzone. Następnie zalewamy śmietaną, wkładamy do piekarnika na 220°C i pieczemy przez 1,5-2 godziny, w zależności od tego, kiedy kurczak będzie gotowy.
Bardzo prosta przygotowanie, wspaniały smak.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zapiekane kurczaki w śmietanie
Pieczony kurczak ze śmietaną to ulubione danie, które łączy soczyste mięso kurczaka z kremową, pyszną śmietaną. Przygotowanie jest proste – kurczak marynowany jest z przyprawami i ziołami, a następnie pokryty grubą warstwą śmietany i zapiekany w piekarniku. Efekt to pyszne danie, które doskonale pasuje z ryżem lub świeżym chlebem. Ta wspaniała kombinacja sprawia, że każdy obiad lub kolacja staje się kulinarnym przeżyciem. Pieczony kurczak ze śmietaną to idealny wybór na rodzinne posiłki lub uroczystości.