Kurczak z sosem śmietanowo-ziołowym

Przepis na jedną porcję wieprzowej polędwicy w śmietanowym sosie z bazylią i pomidorami.
Składniki, których potrzebujesz
150 dkg polędwica wieprzowa
1 szt. pomidor
1 łyżka oliwa z oliwek
1 szczypta suszona bazylia
sos 1 łyżka pesto bazyliowe
3 dl śmietana do ubijania
do smaku przyprawa do steków
mielony kolorowy pieprz
sól
Sposób przygotowania
Umyjemy pomidora, pokroimy go w plastry i posypujemy ziołami bazyliowymi. Ponownie kroimy wieprzową polędwicę w plastry, lekko je bijemy, solimy, pieprzymy i przyprawiamy przyprawą do steków.
Rozgrzewamy olej na patelni i wkładamy plasterki polędwicy. Smażymy z obu stron, a do powstałego tłuszczu wkładamy pokrojone pomidory. Również je lekko smażymy i wyjmujemy. Na patelnię wlewamy śmietanę i dodajemy pesto. Gotujemy sos przez chwilę i doprawiamy solą.
Podajemy tak, że na plasterkach polędwicy układamy pomidory i tak je przekładamy. Następnie polewamy sosem śmietanowym. Możemy serwować z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kurczak z sosem śmietanowo-ziołowym
Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym to delikatne danie, które zachwyci miłośników mięsnych specjałów. Młode wieprzowe mięso, znane ze swojej delikatności, piecze się na złoto i podaje z bogatym sosem śmietanowym, który wzbogacają świeże zioła, takie jak pietruszka, szczypiorek czy tymianek. Ta kombinacja tworzy pyszna harmonię smaków, która doskonale pasuje do dodatków, takich jak kluski ziemniaczane czy zapiekane warzywa. Ten przepis jest idealny na uroczystości lub rodzinne kolacje, gdzie zachwyci wszystkich smakoszy.