Siekane steki z jajkami

Bułkę moczymy w mleku, po chwili wyciskamy ją i mieszamy z mielonym mięsem, białkiem, drobno posiekaną cebulą, mąką, pieprzem i solą. Następnie formujemy…
Składniki, których potrzebujesz
150 g mielonej wołowiny
150 g mielonego wieprzowiny
1 białko
20 g bułki
3 łyżki mleka
10 g cebuli
10 g mąki pszennej
pieprz mielony
sól
20 g oleju
1 jajko (w razie potrzeby i porcji na jedną porcję 1 jajko)
musztarda
Sposób przygotowania
Bułkę namaczamy w mleku, po chwili wyciskamy i mieszamy z mielonym mięsem, białkiem, drobno posiekaną cebulą, mąką, pieprzem i solą. Następnie formujemy cienkie kotlety (zrobiłam kilka mniejszych).
Układamy je na blasze, którą posmarowaliśmy olejem i wcześniej podgrzaliśmy w piekarniku. Podczas pieczenia obracamy je i podlewamy wodą. Pieczemy na złoty kolor.
Gotowe smarujemy musztardą i kładziemy na nie jajko sadzone.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Siekane steki z jajkami
Kotlety z mielonego mięsa z jajkami to ulubiona potrawa czeskiej kuchni, która łączy prostotę i sytość. Te pyszne dania przygotowuje się z mielonego mięsa, najczęściej wołowego, do którego dodaje się różne przyprawy i zioła. Po upieczeniu na każdej kotlecie podaje się jajko sadzone, co nadaje potrawie wyjątkowego uroku. Kotlety z mielonego mięsa są idealne zarówno na obiad, jak i na kolację, a świetnie pasują do puree ziemniaczanego lub świeżej sałatki. Tę potrawę pokochasz za jej smak i prostotę przygotowania.