Siekane steki z jajkami

Siekane steki z jajkami
Czas przygotowania: 50 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Bułkę moczymy w mleku, po chwili wyciskamy ją i mieszamy z mielonym mięsem, białkiem, drobno posiekaną cebulą, mąką, pieprzem i solą. Następnie formujemy…

Składniki, których potrzebujesz

150 g mielonej wołowiny
150 g mielonego wieprzowiny
1 białko
20 g bułki
3 łyżki mleka
10 g cebuli
10 g mąki pszennej
pieprz mielony
sól
20 g oleju
1 jajko (w razie potrzeby i porcji na jedną porcję 1 jajko)
musztarda

Sposób przygotowania

Bułkę namaczamy w mleku, po chwili wyciskamy i mieszamy z mielonym mięsem, białkiem, drobno posiekaną cebulą, mąką, pieprzem i solą. Następnie formujemy cienkie kotlety (zrobiłam kilka mniejszych).

Układamy je na blasze, którą posmarowaliśmy olejem i wcześniej podgrzaliśmy w piekarniku. Podczas pieczenia obracamy je i podlewamy wodą. Pieczemy na złoty kolor.

Gotowe smarujemy musztardą i kładziemy na nie jajko sadzone.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Siekane steki z jajkami

Kotlety z mielonego mięsa z jajkami to ulubiona potrawa czeskiej kuchni, która łączy prostotę i sytość. Te pyszne dania przygotowuje się z mielonego mięsa, najczęściej wołowego, do którego dodaje się różne przyprawy i zioła. Po upieczeniu na każdej kotlecie podaje się jajko sadzone, co nadaje potrawie wyjątkowego uroku. Kotlety z mielonego mięsa są idealne zarówno na obiad, jak i na kolację, a świetnie pasują do puree ziemniaczanego lub świeżej sałatki. Tę potrawę pokochasz za jej smak i prostotę przygotowania.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 5.0/5 (45 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Danie główne
Tag: mięso mielone, obiad, łatwy, szybki, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, czeski, łatwy, dla początkujących, piec, przepisy dietetyczne, dzień, dietetyczny

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Siekane steki z jajkami.

Dodaj komentarz