Makaron z grzybami

Na oleju podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pokrojone grzyby, solimy, pieprzymy i doprawiamy kminkiem, a dusimy. Gdy grzyby są miękkie, dodajemy pokrojone pomidory i krótko...
Składniki, których potrzebujesz
200 g świeżych grzybów
20 g cebuli
100 g pomidorów
50 g szynki drobiowej
olej
30 g makaronu według uznania
15 g sera twardego (dla osób na diecie 20% t.w.s.)
80 g sałaty zielonej
natka pietruszki do ozdoby
sól
pieprz
zmielony kminek
Sposób przygotowania
Na oleju smażymy cebulę, następnie dodajemy pokrojone grzyby, przyprawiamy solą, pieprzem i kminkiem, a dusimy je. Do podsmażonych grzybów dodajemy plasterki pomidorów i krótko je podgrzewamy.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będą al dente. Odcedzamy go i zostawiamy do odcieknięcia, następnie mieszamy z grzybami, dodajemy pokrojoną szynkę i wszystko posypujemy startym serem i natką pietruszki. Podajemy na talerzu z porwaną sałatą.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Makaron z grzybami
Pasta z grzybami to popularne danie, które łączy smak makaronu z delikatną, bogatą w smaku teksturą grzybów. Ten przepis jest łatwy do przygotowania i oferuje nieskończone możliwości wariacji. Świeże grzyby, takie jak pieczarki czy borowiki, często smaży się na patelni z czosnkiem i ziołami, aby uwydatnić ich naturalny smak. Makaron jest następnie mieszany z tą pyszną grzybową bazą i posypywany parmezanem dla doskonałego wykończenia. Ta kombinacja jest idealna na szybki obiad lub kolację, która zadowoli wszystkich miłośników kuchni włoskiej.