Kuskusowa zapiekanka z owocami
Do mleka dodajemy cukier, szczyptę soli, goździk i cynamon, i doprowadzamy do wrzenia. Kuskus wkładamy do miski i zalewamy wrzącym mlekiem. Przykrywamy i zostawiamy...
Składniki, których potrzebujesz
250 g kuskusu
350 ml mleka
1 mały kawałek cynamonu w całości
5 goździków
3 łyżki cukru
szczypta soli
2 jajka
250 ml śmietany kremówki
drobne owoce (użyłam czarnych malin)
Sposób przygotowania
Do mleka dodajemy cukier, szczyptę soli, goździki i cynamon i doprowadzamy do wrzenia.
Kuskus wkładamy do miski i zalewamy wrzącym mlekiem. Następnie przykrywamy i zostawiamy na 10 minut do odpoczynku.
Żółtka krótko mieszamy z śmietaną, a następnie dodajemy do kuskusu.
Na koniec ostrożnie dodajemy ubitą pianę z białek.
Do natłuszczonej formy wkładamy połowę kuskusu, a na niej równo rozkładamy owoce. Przykrywamy drugą połową kuskusu i pieczemy w 170°C na złoty kolor.
Serwujemy z sosem lub jogurtem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kuskusowa zapiekanka z owocami
Kuskusowy zapiekanka z owocami jest smacznym i zdrowym daniem, idealnym jako deser lub przekąska. Ta zapiekanka przygotowywana jest z drobnego kuskusu, który jest łączony z różnymi rodzajami owoców, takimi jak jabłka, gruszki lub owoce leśne. Słodycz owoców doskonale uzupełnia delikatny smak kuskusu, a całe danie jest następnie pieczone na złoto. Można również dodać miód lub cynamon, aby wzmocnić smak. Kuskusowy zapiekanka jest doskonała nie tylko na uroczystości, ale także jako szybkie i pożywne danie dla całej rodziny.
Tomáš Rohlena