Buchty z budyniu

Puszyste bułeczki z słodkim waniliowym sosem przeniosą cię z powrotem do dzieciństwa i przywołają wspomnienia z wizyt u babci. Ten przepis pomoże ci przygotować ten pyszny smakołyk…
Składniki, których potrzebujesz
Na buchty
750 g mąki pszennej półgrubej
350 ml letniego mleka
4 łyżki cukru
4 łyżki masła
2 suszone drożdże (16 g)
2 jajka
1 szczypta soli
1 cukier waniliowy
skórka cytrynowa
gałka muszkatołowa
masło do natłuszczenia blachy i bułeczek pomiędzy nimi
Na szodó
650 ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
2 łyżki rumu
Sposób przygotowania
W misce łączymy mąkę ze szczyptą soli i drożdżami, następnie dodajemy skórkę cytrynową, gałkę muszkatołową i dwa jajka.
W naczyniu podgrzewamy 350 ml mleka razem z masłem, cukrem i cukrem waniliowym.
Do miski wlewamy ciepłą mieszankę mleczną i zagniatamy na ciasto. Powierzchnię posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Po wyrośnięciu formujemy małe kulki za pomocą łyżeczki do herbaty, które umieszczamy na blasze wysmarowanej masłem, przy czym należy je również smarować nawzajem.
Pieczemy w piekarniku konwekcyjnym w temperaturze 180 °C przez 20 do 25 minut.
Do garnka wlewamy 650 ml mleka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i zawartość opakowania budyniu waniliowego, wlewamy rum i gotujemy, aż uzyskamy gęstszą konsystencję.
Na talerzu układamy bułeczki, zalewamy sosem szodó i możemy podawać.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Buchty z budyniu
Buchty ze szodó to tradycyjny czeski deser, który zachwyci nie tylko podniebienia łasuchów. Te pyszne potrawy składają się z miękkiego ciasta drożdżowego, które piecze się w formie i podaje z gęstym kremem waniliowym lub kakaowym, zwanym szodó. Buchty często posypuje się cukrem pudrem i serwuje jako niedzielny deser lub jako słodki akcent na uroczystych stołach. Połączenie puszystego ciasta i kremowego sosu tworzy doskonałe harmonijne doświadczenie, które cieszy się popularnością wśród wszystkich pokoleń. Ten deser jest więc nie tylko smaczny, ale także tradycyjnym elementem czeskiej kuchni.