Langoše ze śmietaną kwaśną
Bardzo proste przygotowanie langoszy.
Składniki, których potrzebujesz
3 dkg drożdże
1/4 l mleko
1/2 łyżeczki sól
1/2 łyżeczki cukier
1/2 kg mąka pszenna
1 szt jajko
200 ml śmietana
do ozdoby 1/4 kg ser twardy
do posmarowania 2 łyżki masło
5 ząbków czosnek
5 łyżek ketchup
Sposób przygotowania
Do miski dodajemy mąkę, drożdże, mleko, sól, cukier, jajka i kwaśną śmietanę.
Ciasto ładnie wygniecione przykrywamy i odkładamy na pół godziny do wyrośnięcia w lodówce (ciasto może tam przeleżeć nawet kilka dni).
Z tak wyrośniętego ciasta robimy placki, które następnie smażymy na patelni.
Langoše smarujemy wcześniej rozgniecionym czosnkiem w roztopionym maśle. Następnie posypujemy startym serem i dodajemy ketchup. Wszystko według smaku.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Langoše ze śmietaną kwaśną
Langoše ze śmietaną są popularnym daniem, które często pojawia się na targach i festiwalach. Ten tradycyjny smażony chleb ma chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze, co czyni go pyszną przekąską. Podawany jest z bogatą warstwą śmietany, która nadaje potrawie delikatny smak i kremową teksturę. Langoše mogą być także uzupełnione czosnkiem, serem lub różnymi sosami według gustu. To danie jest popularne nie tylko w Czechach, ale także na Słowacji i w innych europejskich krajach.