Lasagne ze szpinaku

Lasagne ze szpinaku
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 45 minut
Porcje: 6

Szpinak podgrzewamy na oleju, aby się roztopił, solimy, dodajemy przeciśnięty czosnek i w razie potrzeby wodę, a wszystko krótko gotujemy. W innym garnku…

Składniki, których potrzebujesz

12 placków lasagne
Szpinak
1 opakowanie mrożonego liściastego szpinaku
5 ząbków czosnku
sól
3 łyżki oliwy z oliwek
1 dl wody
Sos beszamelowy
100 g masła
150 g mąki
1 l mleka
sól
gałka muszkatołowa
12 placków twardego sera
tłuszcz do wysmarowania

Sposób przygotowania

Szpinak podgrzewamy na oleju, aby się rozpuścił, następnie dodajemy sól, przeciśnięty czosnek i w razie potrzeby wodę, i krótko gotujemy.

W drugim garnku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Następnie wlewamy mleko, dodajemy sól i przyprawy i ciągle mieszamy, aż mąka dobrze się ugotuje i sos zgęstnieje.

Naczynie do pieczenia smarujemy tłuszczem ze wszystkich stron i na dnie kładziemy cztery plastry lasagne. Na nie sypiemy jedną trzecią szpinaku i sosu. Tę czynność powtarzamy. Na wierzchu ostatniej warstwy besamelu układamy plastry sera.

Piekziemy przez około 45 minut w temperaturze 170 do 180 stopni Celsjusza.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Lasagne ze szpinaku

Lasagne ze szpinaku to doskonałe danie, które łączy tradycyjną włoską recepturę z odżywczymi składnikami. Bazą jest warstwowy makaron, delikatny szpinak oraz bogate sosy beszamelowy i pomidorowy. Te lasagne nie tylko świetnie smakują, ale także dostarczają wielu witamin dzięki szpinakowi. Idealne na danie wegetariańskie, lasagne ze szpinaku są popularne ze względu na swój pyszny smak i łatwość przygotowania, szczególnie jako posiłek rodzinny lub na przyjęcia. Uzupełnione startym serem i ziołami stają się prawdziwym kulinarnym przeżyciem.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.8/5 (35 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Włoski
Tag: Warzywa, makaron, gotowanie, obiad, łatwy, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, słony, czeski, łatwy, dla początkujących, dla dzieci, piec, posiłki bezmięsne, dania warzywne, europejski, włoski, lasagne

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Lasagne ze szpinaku.

Dodaj komentarz