Lasagne ze szpinaku

Szpinak podgrzewamy na oleju, aby się roztopił, solimy, dodajemy przeciśnięty czosnek i w razie potrzeby wodę, a wszystko krótko gotujemy. W innym garnku…
Składniki, których potrzebujesz
12 placków lasagne
Szpinak
1 opakowanie mrożonego liściastego szpinaku
5 ząbków czosnku
sól
3 łyżki oliwy z oliwek
1 dl wody
Sos beszamelowy
100 g masła
150 g mąki
1 l mleka
sól
gałka muszkatołowa
12 placków twardego sera
tłuszcz do wysmarowania
Sposób przygotowania
Szpinak podgrzewamy na oleju, aby się rozpuścił, następnie dodajemy sól, przeciśnięty czosnek i w razie potrzeby wodę, i krótko gotujemy.
W drugim garnku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Następnie wlewamy mleko, dodajemy sól i przyprawy i ciągle mieszamy, aż mąka dobrze się ugotuje i sos zgęstnieje.
Naczynie do pieczenia smarujemy tłuszczem ze wszystkich stron i na dnie kładziemy cztery plastry lasagne. Na nie sypiemy jedną trzecią szpinaku i sosu. Tę czynność powtarzamy. Na wierzchu ostatniej warstwy besamelu układamy plastry sera.
Piekziemy przez około 45 minut w temperaturze 170 do 180 stopni Celsjusza.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Lasagne ze szpinaku
Lasagne ze szpinaku to doskonałe danie, które łączy tradycyjną włoską recepturę z odżywczymi składnikami. Bazą jest warstwowy makaron, delikatny szpinak oraz bogate sosy beszamelowy i pomidorowy. Te lasagne nie tylko świetnie smakują, ale także dostarczają wielu witamin dzięki szpinakowi. Idealne na danie wegetariańskie, lasagne ze szpinaku są popularne ze względu na swój pyszny smak i łatwość przygotowania, szczególnie jako posiłek rodzinny lub na przyjęcia. Uzupełnione startym serem i ziołami stają się prawdziwym kulinarnym przeżyciem.