Tagliatelle z oliwkami i warzywami

Tagliatelle z oliwkami i warzywami
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut
Porcje: 2

To danie włoskie łączy gładkie tagliatelle ze świeżymi warzywami i intensywnym smakiem oliwek, które są podkreślone pachnącym czosnkiem i świeżymi…

Składniki, których potrzebujesz

250 g tagliatelle
1 łyżka oliwy z oliwek
0,5 młodej cukinii
2 średnie pomidory najlepiej owalne
2 ząbki czosnku
1 opakowanie mozzarelli
8-10 oliwek
sól do smaku
0,5 łyżeczki przyprawy prowansalskiej
świeżo mielony pieprz
świeża bazylia

Sposób przygotowania

W większej ilości osolonej wody gotujemy makaron al dente, według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie kroimy umyty cukinię w plasterki, a potem w ćwiartki. Pomidory, pozbawione nasion, kroimy w paski, a czosnek w cienkie plasterki. Wszystko razem smażymy w głębokiej patelni na oliwie z oliwek.

Do mieszanki dodajemy przyprawy prowansalskie, pieprz, sól i oliwki pokrojone na pół. Na końcu mieszamy mozzarellę oraz odcedzony ugotowany makaron i delikatnie mieszamy.

Podajemy w głębokim talerzu z świeżymi liśćmi bazylii i skrapiamy oliwą z oliwek.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Tagliatelle z oliwkami i warzywami

Tagliatelle z oliwkami i warzywami to smaczne i pożywne danie, które łączy tradycyjną włoską pastę z bogatymi smakami świeżych warzyw. Ta kombinacja duszonych cukinii, papryki i pomidorów jest urozmaicona słonymi oliwkami, które nadają potrawie charakterystyczny smak. Tagliatelle, wykonane z wysokiej jakości mąki i jajek, doskonale trzyma sos, co gwarantuje wyśmienite doznania przy każdym kęsie. To danie jest idealnym wyborem na wegetariańskie menu i świetnie nadaje się zarówno na zwykłe dni, jak i na okazje świąteczne.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 5.0/5 (26 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Włoski
Tag: Warzywa, pomidory, makaron, smażenie, gotowanie, obiad, szybki, zwykły dzień, kolacja, słony, łatwy, dla początkujących, w ciągu 30 minut, cukinia, zioła, wegetariański, makaron domowy

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Tagliatelle z oliwkami i warzywami.

Dodaj komentarz