Prawdziwy sos boloński
Na oliwie z oliwek smażymy drobno pokrojoną cebulę, razem z obranymi i drobno pokrojonymi marchewkami i selerem. Do tego dodajemy jeszcze pokrojony w plastry czosnek.
Składniki, których potrzebujesz
500 g mięso mielone
1/4 szt. seler
1 szt. duża cebula
4 ząbki czosnek
pieprz mielony
0,2 l mleko
4 łyżki oliwa z oliwek
2 łyżeczki bazylia
1 łyżeczka tymianek
0,5 l czerwone wino
sól
2 łyżeczki oregano
1 szt. marchew
1 szczypta gałka muszkatołowa
1 łyżeczka szałwia
1 puszka pomidory (przecierane lub krojone obrane)
według potrzeby woda
Sposób przygotowania
Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mielone mięso, które podsmażamy na brązowo. Następnie zalewamy mlekiem i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 2-3 godziny.
Kiedy zacznie nam ubywać mleko, dolewamy czerwone wino i dalej powoli gotujemy. Po odparowaniu czerwonego wina dodajemy pomidory w wybranej przez nas formie.
Sos przyprawiamy wszystkimi przygotowanymi ziołami, solimy i dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze około pół godziny, w razie potrzeby możemy dolać wodę. Zanim zdejmemy sos z palnika, jeszcze go doprawiamy.
Sos boloński najlepiej podawać z dowolnym makaronem, posypanym tartym parmezanem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Prawdziwy sos boloński
Prawdziwy sos boloński (ragù alla bolognese) to tradycyjny włoski sos pochodzący z miasta Bolonia. Podstawą są mielone mięso, zazwyczaj mieszanka wołowiny i wieprzowiny, powoli gotowane z cebulą, marchewką i selerem na oliwie z oliwek. Dodaje się koncentrat pomidorowy, czerwone wino i mleko dla delikatnego smaku. Cały proces trwa kilka godzin, podczas których składniki łączą się w bogaty i pyszny sos. Najczęściej podaje się go z makaronem, takim jak tagiatelle lub lasagne, i przyprawia parmezanem.