Lody czekoladowe
Kto lubi podjadać, na pewno przypadnie mu do gustu czekoladowe lody.
Składniki, których potrzebujesz
100 g wysokiej jakości czekolada - gorzka
listki pachnącej mięty
0,285 l mleko - pełnotłuste
30 g kakao
0,145 l śmietana - do ubijania
55 g cukier - np. brązowy
czekoladowa rurka
Sposób przygotowania
Lodygę lodów można przygotować kilka dni wcześniej. Będziemy ją mieć pod ręką np. na planowaną imprezę.
Przygotujemy odpowiednią misę do zamrażarki.
Na ogródku zerwiemy listki aromatycznej mięty i opłuczemy je. Połamujemy tabliczki czekolady.
Do garnka wsypujemy cukier i wlewamy mleko pełnotłuste. Chwilę gotujemy. Wkładamy tabliczki czekolady. Dosypujemy kakao. Mieszamy. Roztrzepaną i gładką masę zostawiamy do wystudzenia.
Do naczynia do ubijania wlewamy śmietanę i ubijamy ją za pomocą miksera.
Do zimnej masy delikatnie dodajemy ubitą śmietanę i łączymy ją.
Przekładamy ją do miski i wkładamy na kilka godzin do zamrażarki.
Co około sześćdziesiąt minut mieszamy lody.
Po około czterech godzinach lody są wystarczająco zamarznięte.
Nakładamy je do pucharków, dodajemy listki aromatycznej mięty i delektujemy się wspaniałymi lodami.
Jako bonus wbijamy do lodów czekoladową rurkę.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Lody czekoladowe
Lodówka czekoladowa to ulubiony deser, który łączy bogaty smak kakao i orzeźwiającą kremowość. Wytwarzana jest z wysokiej jakości czekolady, mleka, cukru i śmietany, a często wzbogacana o kakao lub kawałki ciemnej czekolady dla intensywniejszych doznań smakowych. Ten orzeźwiający przysmak jest popularny nie tylko w gorące letnie dni, ale przez cały rok. Tajemnica sukcesu lodów czekoladowych tkwi w starannym doborze składników i odpowiednim mieszaniu, co gwarantuje jedwabistą gładkość tekstury. Podczas serwowania można je uzupełnić kawałkami orzechów, bitą śmietaną lub sosem owocowym.