Morelowe ciasto z polewą

Do miski włożyć mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dodać pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszać i przygotowanym ciastem wyłożyć natłuszczoną formę na ciasto.
Składniki, których potrzebujesz
Ciasto
80 g miękkiego masła
80 g cukru pudru
2 jajka
180 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie
500 g odsączonych brzoskwiń z kompotu
sok z kompotu
1 budyń waniliowy
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
Polewa
3 jajka (oddzielić żółtka od białek)
90 g cukru
2 łyżki soku z cytryny
200 g kwaśnej śmietany
Do posypania
cukier puder
Sposób przygotowania
Do miski włożymy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dodamy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszamy i ciastem wypełnimy natłuszczoną formę do ciasta. Na cieście równomiernie rozłożymy morele.
Ugotujemy budyń z soku morelowego, proszku budyniowego, cukru i soku z cytryny. Gorący budyń wylewamy na morele i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.
Przygotujemy polewę, ubijając najpierw białka z cukrem, aż powstanie sztywny pianek. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, sok cytrynowy i kwaśną śmietanę. Mieszankę następnie rozsmarowujemy na gorącym cieście i zapiekamy.
Pozwalamy ciastu ostygnąć i posypujemy je cukrem pudrem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Morelowe ciasto z polewą
Morelowe ciasto z polewą to pyszny deser, który łączy słodki smak dojrzałych moreli z delikatnym ciastem. To ciasto piecze się na złoto, a potem polewa gładką polewą, która dodaje dodatkowej słodkości i kremowości. Idealne na letnie stoły, doskonale komponuje się z puszystą bitą śmietaną lub lodami. Jego orzeźwiający smak pokocha cała rodzina, nie tylko podczas sezonu morelowego. Rozkoszuj się tym słodkim pokuszeniem przy popołudniowej kawie lub jako świąteczny deser!