Morelowe ciasto z polewą

Morelowe ciasto z polewą
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Do miski włożyć mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dodać pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszać i przygotowanym ciastem wyłożyć natłuszczoną formę na ciasto.

Składniki, których potrzebujesz

Ciasto
80 g miękkiego masła
80 g cukru pudru
2 jajka
180 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie
500 g odsączonych brzoskwiń z kompotu
sok z kompotu
1 budyń waniliowy
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
Polewa
3 jajka (oddzielić żółtka od białek)
90 g cukru
2 łyżki soku z cytryny
200 g kwaśnej śmietany
Do posypania
cukier puder

Sposób przygotowania

Do miski włożymy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dodamy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszamy i ciastem wypełnimy natłuszczoną formę do ciasta. Na cieście równomiernie rozłożymy morele.

Ugotujemy budyń z soku morelowego, proszku budyniowego, cukru i soku z cytryny. Gorący budyń wylewamy na morele i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.

Przygotujemy polewę, ubijając najpierw białka z cukrem, aż powstanie sztywny pianek. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, sok cytrynowy i kwaśną śmietanę. Mieszankę następnie rozsmarowujemy na gorącym cieście i zapiekamy.

Pozwalamy ciastu ostygnąć i posypujemy je cukrem pudrem.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Morelowe ciasto z polewą

Morelowe ciasto z polewą to pyszny deser, który łączy słodki smak dojrzałych moreli z delikatnym ciastem. To ciasto piecze się na złoto, a potem polewa gładką polewą, która dodaje dodatkowej słodkości i kremowości. Idealne na letnie stoły, doskonale komponuje się z puszystą bitą śmietaną lub lodami. Jego orzeźwiający smak pokocha cała rodzina, nie tylko podczas sezonu morelowego. Rozkoszuj się tym słodkim pokuszeniem przy popołudniowej kawie lub jako świąteczny deser!

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.8/5 (32 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Ciasto
Tag: gotowanie, święto / niedziela, zwykły dzień, czeski, piec, desery, średnio-trudny, plasterki owoców, bąbelki

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Morelowe ciasto z polewą.

Dodaj komentarz