Strudel z ciasta twarogowego

Strudel z ciasta twarogowego
Czas przygotowania: 50 minut
Czas gotowania: 30 minut
Porcje: 3

Planujecie przygotować strudel, ale zapomnieliście kupić ciasto francuskie? Nie ma potrzeby panikować, mamy dla was rozwiązanie. Jeśli macie w domu twaróg,…

Składniki, których potrzebujesz

Ciasto
250 g mąki półgrubnej
250 g tłuszczu
250 g miękkiego twarogu (nie z pojemnika)
1 szczypta soli
Nadzienie
8 jabłek
bułka tarta
50 g tartych pierników
cynamon
cukier kryształ
rodzynki
posiekane orzeszki
Dalej
1 jajko do posmarowania
tłuszcz do wysmarowania blachy
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

Z masła, twarogu, mąki i soli przygotowujemy ciasto, które możemy zostawić na noc w lodówce.

Blachę smarujemy tłuszczem i w odpowiednim czasie nagrzewamy piekarnik do 175 °C.

Ciasto dzielimy na trzy równe części. Z każdej części wałkujemy placek, który posypujemy bułką tartą i startym piernikiem. Na nim układamy obrane i starte jabłka, posypujemy cukrem, cynamonem, rodzynkami i orzechami.

Ciasto zwijamy i umieszczamy na blasze.

Przed pieczeniem strudle smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy je przez około 30 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Strudel z ciasta twarogowego

Strudel z ciasta twarogowego to pyszny deser, który łączy delikatny smak twarogu z kruchym ciastem. To tradycyjne danie pochodzi z czeskiej i morawskiej kuchni i zazwyczaj nadziewane jest owocami, takimi jak jabłka, śliwki czy wiśnie. Ciasto twarogowe nadaje strudlowi specyficzną wilgotność i aromat. Przygotowanie strudla jest proste, a jego pieczenie wypełnia cały dom zapachem. Podawany na ciepło lub na zimno, strudel z ciasta twarogowego jest idealny jako deser na rodzinne uroczystości czy niedzielne popołudnie.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 5.0/5 (81 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Ciasto
Tag: łatwy, szybki, święto / niedziela, zwykły dzień, czeski, łatwy, dla początkujących, piec, desery, jesień, jabłka, orzechy, strudel

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Strudel z ciasta twarogowego.

Dodaj komentarz