Strudel z ciasta twarogowego

Planujecie przygotować strudel, ale zapomnieliście kupić ciasto francuskie? Nie ma potrzeby panikować, mamy dla was rozwiązanie. Jeśli macie w domu twaróg,…
Składniki, których potrzebujesz
Ciasto
250 g mąki półgrubnej
250 g tłuszczu
250 g miękkiego twarogu (nie z pojemnika)
1 szczypta soli
Nadzienie
8 jabłek
bułka tarta
50 g tartych pierników
cynamon
cukier kryształ
rodzynki
posiekane orzeszki
Dalej
1 jajko do posmarowania
tłuszcz do wysmarowania blachy
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Z masła, twarogu, mąki i soli przygotowujemy ciasto, które możemy zostawić na noc w lodówce.
Blachę smarujemy tłuszczem i w odpowiednim czasie nagrzewamy piekarnik do 175 °C.
Ciasto dzielimy na trzy równe części. Z każdej części wałkujemy placek, który posypujemy bułką tartą i startym piernikiem. Na nim układamy obrane i starte jabłka, posypujemy cukrem, cynamonem, rodzynkami i orzechami.
Ciasto zwijamy i umieszczamy na blasze.
Przed pieczeniem strudle smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy je przez około 30 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Strudel z ciasta twarogowego
Strudel z ciasta twarogowego to pyszny deser, który łączy delikatny smak twarogu z kruchym ciastem. To tradycyjne danie pochodzi z czeskiej i morawskiej kuchni i zazwyczaj nadziewane jest owocami, takimi jak jabłka, śliwki czy wiśnie. Ciasto twarogowe nadaje strudlowi specyficzną wilgotność i aromat. Przygotowanie strudla jest proste, a jego pieczenie wypełnia cały dom zapachem. Podawany na ciepło lub na zimno, strudel z ciasta twarogowego jest idealny jako deser na rodzinne uroczystości czy niedzielne popołudnie.