Sernik z jeżynami

Sernik z jeżynami
Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 30 minut
Porcje: 1

Ciasto z jeżyn jest dzięki twarogowi w cieście wspaniale wilgotne i delikatne. Jeśli przed położeniem jeżyn na cieście obtoczymy je w mące lub...

Składniki, których potrzebujesz

125 g miękkiego masła
125 g cukru
2 jajka
250 g miękkiego twarogu
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki letniego mleka
skórka z 1/2 cytryny
170 g mąki pszennej półgrubej
1/2 opakowania proszku do pieczenia
150 g jeżyn (mogą być też mrożone)

Sposób przygotowania

Masło łączymy z cukrem i stopniowo dodajemy żółtka, jedno po drugim.

Do masy wkładamy twaróg, cukier waniliowy, otartą skórkę cytrynową i mleko, a następnie dokładnie mieszamy.

W innej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy ją do poprzedniej masy i dokładnie mieszamy.

Z białek ubijamy sztywną pianę i ostrożnie wcieramy ją w ciasto.

Ciasto wlewamy do formy o średnicy 23 cm, którą natłuszczamy masłem i posypujemy bułką tartą. Na cieście układamy jeżyny, które posypaliśmy odrobiną mąki, aby podczas pieczenia nie opadły na dno.

Piekarnik nagrzewamy do 180 °C i pieczemy przez około 30 minut.

Na ostudzony placek posypujemy cukier puder.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sernik z jeżynami

Sernik z jeżynami to pyszny deser, który łączy delikatność twarogu z orzeźwiającym smakiem jeżyn. Ciasto, często przygotowywane na kruchym lub biszkoptowym spodzie, jest nadziewane kremową masą twarogową, do której dodaje się świeże lub mrożone jeżyny. Te owoce nadają sernikowi przyjemną kwaskowość i piękny kolor. Podawany schłodzony, jest idealnym deserem na letnie dni, ale jego smak cieszy przez cały rok. Sernik z jeżynami to świetny wybór na rodzinne uroczystości lub spotkania z przyjaciółmi.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 5.0/5 (72 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Ciasto
Tag: owoce, łatwy, szybki, święto / niedziela, zwykły dzień, tani, czeski, łatwy, dla początkujących, piec, desery, plasterki owoców, bąbelki

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Sernik z jeżynami.

Dodaj komentarz