Sernik z jeżynami

Ciasto z jeżyn jest dzięki twarogowi w cieście wspaniale wilgotne i delikatne. Jeśli przed położeniem jeżyn na cieście obtoczymy je w mące lub...
Składniki, których potrzebujesz
125 g miękkiego masła
125 g cukru
2 jajka
250 g miękkiego twarogu
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki letniego mleka
skórka z 1/2 cytryny
170 g mąki pszennej półgrubej
1/2 opakowania proszku do pieczenia
150 g jeżyn (mogą być też mrożone)
Sposób przygotowania
Masło łączymy z cukrem i stopniowo dodajemy żółtka, jedno po drugim.
Do masy wkładamy twaróg, cukier waniliowy, otartą skórkę cytrynową i mleko, a następnie dokładnie mieszamy.
W innej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy ją do poprzedniej masy i dokładnie mieszamy.
Z białek ubijamy sztywną pianę i ostrożnie wcieramy ją w ciasto.
Ciasto wlewamy do formy o średnicy 23 cm, którą natłuszczamy masłem i posypujemy bułką tartą. Na cieście układamy jeżyny, które posypaliśmy odrobiną mąki, aby podczas pieczenia nie opadły na dno.
Piekarnik nagrzewamy do 180 °C i pieczemy przez około 30 minut.
Na ostudzony placek posypujemy cukier puder.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sernik z jeżynami
Sernik z jeżynami to pyszny deser, który łączy delikatność twarogu z orzeźwiającym smakiem jeżyn. Ciasto, często przygotowywane na kruchym lub biszkoptowym spodzie, jest nadziewane kremową masą twarogową, do której dodaje się świeże lub mrożone jeżyny. Te owoce nadają sernikowi przyjemną kwaskowość i piękny kolor. Podawany schłodzony, jest idealnym deserem na letnie dni, ale jego smak cieszy przez cały rok. Sernik z jeżynami to świetny wybór na rodzinne uroczystości lub spotkania z przyjaciółmi.