Muffiny czekoladowe

Co nigdy nie zawiedzie, ale miło zaskoczy? Muffiny. Tak, to one. Chodźmy po nie.
Składniki, których potrzebujesz
1 szt jajko
1/2 łyżeczki sól
1/2 szklanki cukier - kryształ
1 paczka proszek do pieczenia
2 szt cukier - waniliowy
1/2 szklanki olej
2 szklanki mąka - półtłusta
150 g czekolada
2 szt cukier - waniliowy
1 szklanka mleko - półtłuste
tłuszcz lub papierowe foremki
mąka lub papierowe foremki
1 paczka budyń - waniliowy (proszek)
Sposób przygotowania
Kupimy wszystkie składniki oraz papierowe foremki na muffiny. (lub formy na muffiny)
Rozgrzejemy piekarnik do 180°C. Wyjmujemy blachę na muffiny i układamy w niej papierowe foremki do pieczenia. Na desce kroimy czekoladę na małe kawałki i odkładamy na bok.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól, cukier kryształ i proszek budyniowy. Wbijamy jajko. Wlewamy mleko i olej.
Wkładamy pokrojoną czekoladę i wszystko mieszamy ręcznie lub za pomocą robota.
Za pomocą chochelki i łyżki nakładamy do papierowych foremek. (lub do formy na muffiny) Nakładamy mniej więcej tylko do połowy foremek.
Wkładamy na 20 minut do piekarnika. Smacznego.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Muffiny czekoladowe
Muffiny czekoladowe to słodkie wypieki, które są popularne na całym świecie. Te pyszne smakołyki charakteryzują się delikatną strukturą i bogatym smakiem czekolady. Najczęściej przygotowuje się je z mąki pszennej, cukru, jajek, masła i wysokiej jakości gorzkiej lub mlecznej czekolady. Czasami do ciasta dodaje się kakao dla intensywniejszego czekoladowego doznania. Są idealne jako przekąska do herbaty lub kawy, a dzięki swojej prostocie są lubiane nie tylko przez domowych piekarzy. Często uzupełnia się je owocami lub orzechami, co dodaje im dodatkowego wymiaru smaku.