Naleśniki
Przepis na naleśniki, które możesz podać z dżemem, twarogiem lub mięsem.
Składniki, których potrzebujesz
400 ml mleko
200 g mąka pszenna
2 szt. jajka
według potrzeb olej do smażenia
szczypta sól
Sposób przygotowania
Mąkę mieszamy z szczyptą soli, mlekiem i dwoma jajkami, tak aby powstała odpowiednio gęsta masa do naleśników.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy małą chochelkę ciasta. Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor.
Na gotowe naleśniki nakładamy dowolną ilość czegokolwiek, co nam smakuje. Odpowiednie są dżemy, twaróg, budyń lub nadzienie mięsne lub warzywne.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Naleśniki
Niby są popularnym daniem, które można przygotować na słodko lub słono. Cienkie ciasto piecze się na patelni, a następnie napełnia różnymi smakołykami, takimi jak dżemy, nutella, twaróg lub szpinak. W Czechach naleśniki często podawane są posypane cukrem, z bitą śmietaną lub owocami. Ich przygotowanie jest proste i szybkie, co czyni je idealnym daniem na śniadanie lub deser. Naleśniki potrafią zadowolić każdego smakosza swoim delikatnym ciastem i szerokim wyborem nadzień.