Potahowa masa cukrowa na torty
Na każdej uroczystości nie powinno zabraknąć tortu. A tort pokryty fondantem to prawdziwe cudo!
Składniki, których potrzebujesz
barwnik spożywczy
50 g wysokiej jakości miód
5 g żelatyna
30 g woda
500 g przesiane cukier puder
Sposób przygotowania
Najpierw namaczamy żelatynę w wodzie, a później do niej wrócimy.
Przygotowujemy dużą garnka, wlewamy do niego wodę i dodajemy wysokiej jakości miód (lub możemy użyć glukozy). Lekko podgrzewamy, ale nie gotujemy.
Teraz musimy całkowicie rozpuścić żelatynę, a następnie dodać ją do dużego garnka z miodem (glukozą).
Osiągamy to, umieszczając żelatynę w ciepłej wodzie i rozpuszczoną wrzucając do garnka.
Na koniec wsypujemy przygotowany cukier puder.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Zastanowimy się, czy będziemy barwić masę i przygotujemy barwnik spożywczy (barwa żelowa).
Na blacie kuchennym wyjmujemy silikonową lub drewnianą matę i lekko posypujemy cukrem pudrem. Dodajemy mieszankę i wyrabiamy.
To chwilę zajmie, ale w rezultacie mieszanka nie powinna się kleić.
Jeśli chcemy, barwimy barwnikiem spożywczym i włączamy.
Przechowujemy w lodówce w folii spożywczej. Następnie za pomocą wałka nakładamy na tort. Smacznego.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Potahowa masa cukrowa na torty
Pokrycie fondant to specjalny rodzaj masy cukrowej stosowanej do dekoracji ciast i słodyczy. Jego gładka tekstura i łatwość w obróbce umożliwiają uzyskanie idealnie równej powierzchni ciast. Fondant jest często używany do pokrywania tradycyjnych korpusów, co zapewnia elegancki wygląd, który stanowi idealną podstawę do dalszych ozdób. Smakowo jest słodki i można go aromatyzować różnymi esencjami. Dzięki swojej elastyczności i plastyczności jest ulubionym narzędziem cukierników, którzy wykorzystują go do modelowania skomplikowanych kształtów i delikatnych detali, które sprawiają, że ciasta są wizualnie atrakcyjne.