Kurczak pieczony w warzywach

Kolorowa kombinacja warzyw zdobi pieczone kurczaka i już na pierwszy rzut oka danie to budzi nasz apetyt. Warzywa smażymy przed pieczeniem,…
Składniki, których potrzebujesz
2 udka kurczaka
5 większych ziemniaków
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
1 mniejsza cukinia
cebula dymka
pomidorki cherry
100 ml śmietany do ubijania
1/2 szklanki bulionu drobiowego
1 szczypta suszonej bazylii
1 szczypta suszonego oregano
przyprawa do grilla
sól
pieprz mielony
3 łyżki oleju
1 kawałek masła
natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
Ziemniaki i wszystkie rodzaje warzyw, oprócz pomidorów, kroimy na większe kawałki. Kurczaka dokładnie solimy, posypujemy przyprawą do grilla i podsmażamy na mieszance oleju i masła z obu stron.
Z patelni wyjmujemy mięso. Do tłuszczu dodajemy wszystkie warzywa oprócz pomidorów. Jeśli to konieczne, dodajemy też kawałek masła. Solimy, przyprawiamy, dodajemy zioła i smażymy przez około 5–6 minut.
Warzywa umieszczamy w naczyniu do pieczenia, na nich kładziemy kurczaka, wlewamy bulion i śmietanę. Naczynie przykrywamy i pieczemy 40–45 minut, aż mięso zmięknie.
Na koniec pieczenia naczynie odkrywamy, dodajemy pomidory cherry i dopiekamy na złoto.
Podajemy na ciepło, ozdobione natką pietruszki.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kurczak pieczony w warzywach
Kurczak pieczony w warzywach to pyszne danie, które łączy delikatne mięso kurczaka ze świeżymi i kolorowymi warzywami. Przygotowanie jest proste: kurczak jest dokładnie przyprawiony i razem z marchewką, ziemniakami, cebulą i ziołami pieczony w piekarniku. W ten sposób wszystkie smaki przenikają się, a efektem jest soczyste i aromatyczne danie, które jest idealne na rodzinny obiad. To danie jest nie tylko smaczne, ale także pożywne, ponieważ zawiera mnóstwo witamin i minerałów, które oferuje warzywa.