Kurczak shawarma

Kurczaka kroimy na cienkie paski. Dodajemy mieszankę przypraw (wg uznania), oliwę z oliwek i wkładamy do lodówki na jedną godzinę, aby zamarynować.
Składniki, których potrzebujesz
1 kg bez kości kurczakowych ud
oliwa z oliwek
Mieszanka na shawarmę w proporcjach
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonego kolendry
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
sól
Sos mango
mango
czosnek
chili
cukier
sól
woda
Sos tahini
pasta tahini (nieprzyprawiona pasta sezamowa; do kupienia w supermarkecie)
woda
sól
sok z cytryny
Podając
arabski chleb pita
pokrojone w plastry pomidory
pokrojony w plastry ogórek sałatkowy
pokrojona w plastry kiszona ogórka
surówka z kapusty
pokrojona w krążki cebula
Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka kroimy w bardzo cienkie paski. Dodajemy mieszankę przypraw według smaku, oliwę z oliwek i odstawiamy do marynowania w chłodzie na jedną godzinę. Następnie wyjmujemy i pozostawiamy jeszcze pół godziny w temperaturze pokojowej. Szybko podsmażamy kurczaka, ciągle mieszając, a na końcu dodajemy sól.
Mango obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy w małej ilości wody. Po ostudzeniu miksujemy z przyprawami (gotowy sos mango można również kupić w sklepie).
Pastę tahini mieszamy z zimną wodą, solą i sokiem z cytryny. Po pierwszym dodaniu wody pasta najpierw gęstnieje, a w miarę dodawania kolejnej wody zaczyna się rozrzedzać (wystarczy wymieszać około 6 łyżek stołowych wody). Nie powinniśmy jej jednak zbytnio rozcieńczać, powinna mieć raczej konsystencję pasty. Soli i soku z cytryny będzie potrzeba więcej, aby pasta była smaczniejsza, dokładna ilość zależy od indywidualnych upodobań. Shawarmę podajemy w chlebie arabskim, który jest dodatkowo nadziewany warzywami, sałatkami i doprawiony tahini oraz sosem mango.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kurczak shawarma
Kurczak shawarma to popularne danie kuchni bliskowschodniej, które składa się z marynowanego mięsa kurczaka pieczonego na pionowym grillu. Następnie mięso kroi się na cienkie plastry i podaje w chlebie pita lub jako część talerza z dodatkami, takimi jak tzatziki, hummus lub sałatka. Shawarma często jest przyprawiana różnymi przyprawami, co nadaje jej wyrazisty smak. To danie cieszy się popularnością ze względu na swoją smakowitość i szybkie przygotowanie, co czyni je idealnym wyborem na lunch lub kolację.