Risotto

Risotto
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Na włoskie risotto nawet pływająca wersja nie da się porównać. Nasza czeska wariant jest sprawdzona i cieszy się popularnością wśród pokoleń. Czeska klasyka jest obficie posYPano...

Składniki, których potrzebujesz

4 woreczki ugotowanego ryżu
konserwowa kukurydza
pieczona wieprzowina (kurczak lub konserwa wieprzowa)
konserwowany groszek
sól
mielony pieprz
przyprawa do grilla
leczo
czosnek
olej
cebula

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy w gorącej osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami.

Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy konserwową leczo (jeśli leczo jest bardziej słone, solimy potrawę dopiero na końcu, aby nie przesolić).

Dodajemy resztę pokrojonego mięsa z obiadu wraz z sosem, który został.

Dodajemy ugotowany ryż, groszek, kukurydzę (dla tych, którzy lubią, można dodać pieczarki), mielony pieprz, przyprawę grillową i czosnek.

Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy z sałatką.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Risotto

Risotto to ulubione danie o włoskim pochodzeniu, które przygotowuje się z ryżu i bulionu. Jego podstawą jest przede wszystkim ryż Arborio, który jest bogaty w skrobię i nadaje potrawie kremową konsystencję. Risotto często wzbogaca się o różne składniki, takie jak grzyby, owoce morza, warzywa lub sery. Przygotowanie risotta wymaga stałego mieszania, aby ryż dobrze połączył się z innymi składnikami. To danie jest nie tylko smaczne, ale także świetnie wygląda, co czyni je ulubionym wyborem na uroczystości.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 3.8/5 (30 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Danie główne
Tag: Warzywa, smażenie, obiad, łatwy, szybki, zwykły dzień, kolacja, słony, tani, czeski, łatwy, dla początkujących, inny, uduszenie

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Risotto.

Dodaj komentarz