Karpi frytki

Karpiowe frytki to ulubiona potrawa, którą można spróbować podczas wyławiania ryb. Można je także łatwo przygotować w domu.
Składniki, których potrzebujesz
filety z 1 karpia
sok z pół cytryny
2 ząbki przeciśniętego czosnku
1/2 łyżki mielonego kminku
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1 szczypta chili (do smaku)
1 łyżeczka sosu sojowego
1 żółtko
2 łyżki wody (według potrzeby)
sól
mielony pieprz
Do panierowania
2 części mąki pszennej
1 część Solamylu
mielona papryka
Dalej
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Filety skrapiamy sokiem z cytryny i pozostawiamy je na około 10 minut do przegryzienia.
W międzyczasie przygotowujemy marynatę, mieszając potrzebne składniki. Filety rybne kroimy na paski i zanurzamy je w marynacie. Pozwalamy im marynować się przez co najmniej dwie godziny.
Z mąki, Solamylu i papryki tworzymy mieszankę, w którą obtaczamy kawałki karpia, które pozostawiliśmy do przegryzienia.
Na gorącym oleju smażymy je ze wszystkich stron aż do uzyskania złocistego koloru, a następnie układamy je na papierowym ręczniku.
Jako dodatek oferujemy ziemniaki w różnych wersjach lub podajemy je po prostu jako przekąskę do piwa lub wina.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Karpi frytki
Karpiowe frytki to oryginalne danie, które łączy tradycyjną kuchnię rybną z popularnym sposobem przygotowywania frytek. Zamiast ziemniaków używa się świeżego karpia, który jest pokrojony w cienkie paski i obtoczony w chrupiącym cieście. Po usmażeniu na gorącym oleju uzyskują złocisty kolor i pyszny smak. To danie jest świetną alternatywą dla zwykłych frytek i idealnie nadaje się jako część rybnego menu lub jako smaczna przekąska. Karpiowe frytki można delektować się z różnymi sosami lub świeżą sałatką warzywną.