Karpi frytki

Karpi frytki
Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 5 minut
Porcje: 6

Karpiowe frytki to ulubiona potrawa, którą można spróbować podczas wyławiania ryb. Można je także łatwo przygotować w domu.

Składniki, których potrzebujesz

filety z 1 karpia
sok z pół cytryny
2 ząbki przeciśniętego czosnku
1/2 łyżki mielonego kminku
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1 szczypta chili (do smaku)
1 łyżeczka sosu sojowego
1 żółtko
2 łyżki wody (według potrzeby)
sól
mielony pieprz

Do panierowania
2 części mąki pszennej
1 część Solamylu
mielona papryka

Dalej
olej do smażenia

Sposób przygotowania

Filety skrapiamy sokiem z cytryny i pozostawiamy je na około 10 minut do przegryzienia.

W międzyczasie przygotowujemy marynatę, mieszając potrzebne składniki. Filety rybne kroimy na paski i zanurzamy je w marynacie. Pozwalamy im marynować się przez co najmniej dwie godziny.

Z mąki, Solamylu i papryki tworzymy mieszankę, w którą obtaczamy kawałki karpia, które pozostawiliśmy do przegryzienia.

Na gorącym oleju smażymy je ze wszystkich stron aż do uzyskania złocistego koloru, a następnie układamy je na papierowym ręczniku.

Jako dodatek oferujemy ziemniaki w różnych wersjach lub podajemy je po prostu jako przekąskę do piwa lub wina.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Karpi frytki

Karpiowe frytki to oryginalne danie, które łączy tradycyjną kuchnię rybną z popularnym sposobem przygotowywania frytek. Zamiast ziemniaków używa się świeżego karpia, który jest pokrojony w cienkie paski i obtoczony w chrupiącym cieście. Po usmażeniu na gorącym oleju uzyskują złocisty kolor i pyszny smak. To danie jest świetną alternatywą dla zwykłych frytek i idealnie nadaje się jako część rybnego menu lub jako smaczna przekąska. Karpiowe frytki można delektować się z różnymi sosami lub świeżą sałatką warzywną.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.8/5 (41 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Mięso rybne
Tag: ryba, obiad, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, łatwy, dla początkujących, smażenie, boże narodzenie, pikantny, imprezy i uroczystości, marynowanie, karp

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Karpi frytki.

Dodaj komentarz