Ryba curry z mleka kokosowego

Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną białą część cebuli, plastry czosnku i papryczkę chili, wszystko smażymy, następnie dodajemy kawałki ryby i curry.
Składniki, których potrzebujesz
500 g filetów rybnych z dorsza tilapii (jak kto woli)
4 dymki
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 puszka mleka kokosowego
150 ml bulionu rybnego lub wody
1 łyżka sosu rybnego lub sosu ostrygowego
1 łyżka curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka startego imbiru (lub 2 łyżeczki suszonego)
2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej
olej
świeża kolendra
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojone w kostkę białe części cebulek, plastry czosnku i papryczkę chili. Krótko podsmażamy, następnie wkładamy kawałki ryby i dodajemy curry, imbir, kurkumę i trawę cytrynową. Krótko smażymy, aby curry nie stało się gorzkie, następnie wszystko zalewamy wywarem i gotujemy przez około 10 minut.
W etapie, gdy danie jest w połowie gotowe, dodajemy mleko kokosowe i wszystko razem dogotowujemy.
Na koniec danie dekorujemy szczypiorkiem i kolendrą.
Podajemy z ryżem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Ryba curry z mleka kokosowego
Krewetkowe curry z mlekiem kokosowym to pyszne danie, które łączy świeże ryby z egzotycznymi przyprawami i kremowym mlekiem kokosowym. To danie jest szczególnie popularne w kuchniach azjatyckich, gdzie smaki pikantnego curry łączą się z delikatnością kokosa. Filety rybne zazwyczaj gotuje się w aromatycznym sosie zawierającym pastę curry, cebulę, czosnek i imbir, co tworzy bogaty i zrównoważony smak. Najlepiej podaje się je z ryżem lub naanem, co doskonale uzupełnia jego spektrum smakowe.