Zupa rybna wigilijna
Rozcinamy rybią głowę i oczyszczamy z skrzeli i oczu. Płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie, aż głowa zmięknie.
Składniki, których potrzebujesz
Cała pieprz
sól
1 głowa karpia
1.5 łyżki mąka pszenna
1.25 l woda
4 łyżki warzywa korzeniowe pokrojone w cienkie paski
natka pietruszki
1 cebula
1.5 łyżki masło
wnętrzności karpia
gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzewamy pół łyżki masła i na nim smażymy warzywa. Dodajemy oczyszczone wnętrzności, pokrojone na mniejsze kawałki. Pozwalamy dusić i zalewamy wywarem z głowy tylko tak, aby wszystko było ukryte w wodzie, i gotujemy przez 15 minut. Z mąki i reszty masła robimy zasmażkę, którą następnie zalewamy resztą wywaru. Tak wymieszać i także gotować przez 15 minut.
Do warzyw przecedzamy zasmażkę, przyprawiamy gałką muszkatołową, dodajemy mięso, które oddzieliliśmy od głowy i jeszcze chwilę gotujemy.
Zupę zdobimy posiekaną natką pietruszki, możemy również użyć podsmażonych kostek chleba.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zupa rybna wigilijna
Wigilijna zupa rybna to tradycyjne czeskie danie, które serwuje się w Wigilię. Jej podstawą jest bulion rybny, najczęściej z karpia, wzbogacony warzywami, takimi jak marchew i seler. Zupa często jest doprawiana przyprawami, cytryną i ziołami. Na Święta Bożego Narodzenia istnieje również tradycja dodawania do zupy kawałków rybiego mięsa. Wigilijna zupa rybna symbolizuje obfitość i jest ulubioną przystawką wigilijnej kolacji, która wprowadza świąteczną atmosferę.