Łosoś w pietruszce

Łososia solimy i skrapiamy sokiem cytrynowym. Pietruszkę siekamy na drobne kawałki, a pora kroimy w plasterki. W garnku rozpuszczamy masło i…
Składniki, których potrzebujesz
4 filety z łososia
3 korzeniowe pietruszki
1/2 pora
200 ml śmietany do ubijania
1/2 pęczka świeżej pietruszki
3 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
bulion drobiowy
mleko
sok z cytryny
kolorowy pieprz
sól
Sposób przygotowania
Łososia posypujemy solą i skrapiamy cytryną.
Pietruszkę oczyszczamy i siekamy na drobne kosteczki, por kroimy w ćwierćplasterki.
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim warzywa na złoty kolor, co powinno zająć około 10 minut.
Dodajemy mąkę, smażymy ją i stopniowo wlewamy ciepły bulion i mleko, aż osiągniemy pożądaną konsystencję sosu.
Solimy i gotujemy przez 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając lub ubijając. Następnie zostawiamy do lekko ostygnięcia i miksujemy na gładko.
Dodajemy śmietanę, posiekaną zieloną pietruszkę i wszystko jeszcze podgrzewamy. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny i świeżo mielonym kolorowym pieprzem, ewentualnie solą.
Podczas gdy sos się gotuje, nagrzewamy piekarnik do 220°C.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, umieszczamy w nim kawałki łososia, na wierzchu kładziemy masło i pieczemy 15-20 minut.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Łosoś w pietruszce
Łosoś w pietruszce to pyszne danie, które łączy delikatność łososia z aromatycznym smakiem świeżej pietruszki. Ta kombinacja nie tylko świetnie smakuje, ale także dostarcza mnóstwo składników odżywczych, takich jak kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminy. Przygotowanie jest szybkie i proste; wystarczy zamarynować łososia w ziołowej oliwie i upiec go na patelni lub w piekarniku. Podawaj z dodatkiem, takim jak pieczone warzywa lub ziemniaki. Ten przepis jest idealny na uroczystości i codzienne kolacje, kiedy chcesz zadowolić swoich bliskich smacznym i zdrowym daniem.