Łosoś w pietruszce

Łosoś w pietruszce
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Łososia solimy i skrapiamy sokiem cytrynowym. Pietruszkę siekamy na drobne kawałki, a pora kroimy w plasterki. W garnku rozpuszczamy masło i…

Składniki, których potrzebujesz

4 filety z łososia
3 korzeniowe pietruszki
1/2 pora
200 ml śmietany do ubijania
1/2 pęczka świeżej pietruszki
3 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
bulion drobiowy
mleko
sok z cytryny
kolorowy pieprz
sól

Sposób przygotowania

Łososia posypujemy solą i skrapiamy cytryną.

Pietruszkę oczyszczamy i siekamy na drobne kosteczki, por kroimy w ćwierćplasterki.

Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim warzywa na złoty kolor, co powinno zająć około 10 minut.

Dodajemy mąkę, smażymy ją i stopniowo wlewamy ciepły bulion i mleko, aż osiągniemy pożądaną konsystencję sosu.

Solimy i gotujemy przez 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając lub ubijając. Następnie zostawiamy do lekko ostygnięcia i miksujemy na gładko.

Dodajemy śmietanę, posiekaną zieloną pietruszkę i wszystko jeszcze podgrzewamy. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny i świeżo mielonym kolorowym pieprzem, ewentualnie solą.

Podczas gdy sos się gotuje, nagrzewamy piekarnik do 220°C.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, umieszczamy w nim kawałki łososia, na wierzchu kładziemy masło i pieczemy 15-20 minut.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Łosoś w pietruszce

Łosoś w pietruszce to pyszne danie, które łączy delikatność łososia z aromatycznym smakiem świeżej pietruszki. Ta kombinacja nie tylko świetnie smakuje, ale także dostarcza mnóstwo składników odżywczych, takich jak kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminy. Przygotowanie jest szybkie i proste; wystarczy zamarynować łososia w ziołowej oliwie i upiec go na patelni lub w piekarniku. Podawaj z dodatkiem, takim jak pieczone warzywa lub ziemniaki. Ten przepis jest idealny na uroczystości i codzienne kolacje, kiedy chcesz zadowolić swoich bliskich smacznym i zdrowym daniem.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 5.0/5 (54 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Mięso rybne
Tag: Warzywa, ryba, smażenie, gotowanie, obiad, łatwy, szybki, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, słony, czeski, łatwy, dla początkujących, zdrowy, piec, zioła, łosoś

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Łosoś w pietruszce.

Dodaj komentarz