Pieczony kurczak po chińsku

Masłem nasmarowaną formę do pieczenia wypełniamy kawałkami kurczaka, które układamy tak, aby kości były do góry. Wszystkie składniki na sos mieszamy i polewamy nimi kurczaka. Następnie pieczemy w nagrzanym piekarniku.
Składniki, których potrzebujesz
1 kurczak lub udka
masło do natłuszczenia naczynia
Sos
2 drobno posiekane cebule
3/4 szklanki wody
0,5 dcl ketchupu
2 łyżki Maggi
1 łyżka Worcestershire
1/2 łyżki soli
1 papryczka chili lub mielone chili
4 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Naczynie smarujemy masłem, kurczaka dzielimy na części i umieszczamy go kośćmi do góry.
Wszystkie składniki na sos mieszamy i wlewamy go na kurczaka.
Piekemy przykryte folią w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 40 minut, następnie obracamy i pieczemy odkryte jeszcze przez 40 minut, od czasu do czasu polewając wytopionym sosem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pieczony kurczak po chińsku
Pieczony kurczak w stylu chińskim to pyszne danie, które łączy tradycyjne orientalne smaki z delikatnym mięsem kurczaka. Przygotowanie polega na marynowaniu kurczaka w sosie sojowym, imbirze, czosnku i miodzie, co nadaje mu wyjątkowy słodko-słony smak. Po upieczeniu kurczak staje się złocisty i chrupiący na powierzchni, ale soczysty w środku. Ten przepis można podawać z ryżem jaśminowym lub stir-fry z warzywami, co doskonale uzupełnia jego smak. Pieczony kurczak w stylu chińskim jest idealny na rodzinne obiady lub uroczyste kolacje.