Pieczony kurczak po chińsku

Pieczony kurczak po chińsku
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Masłem nasmarowaną formę do pieczenia wypełniamy kawałkami kurczaka, które układamy tak, aby kości były do góry. Wszystkie składniki na sos mieszamy i polewamy nimi kurczaka. Następnie pieczemy w nagrzanym piekarniku.

Składniki, których potrzebujesz

1 kurczak lub udka
masło do natłuszczenia naczynia

Sos
2 drobno posiekane cebule
3/4 szklanki wody
0,5 dcl ketchupu
2 łyżki Maggi
1 łyżka Worcestershire
1/2 łyżki soli
1 papryczka chili lub mielone chili
4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

Naczynie smarujemy masłem, kurczaka dzielimy na części i umieszczamy go kośćmi do góry.

Wszystkie składniki na sos mieszamy i wlewamy go na kurczaka.

Piekemy przykryte folią w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 40 minut, następnie obracamy i pieczemy odkryte jeszcze przez 40 minut, od czasu do czasu polewając wytopionym sosem.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pieczony kurczak po chińsku

Pieczony kurczak w stylu chińskim to pyszne danie, które łączy tradycyjne orientalne smaki z delikatnym mięsem kurczaka. Przygotowanie polega na marynowaniu kurczaka w sosie sojowym, imbirze, czosnku i miodzie, co nadaje mu wyjątkowy słodko-słony smak. Po upieczeniu kurczak staje się złocisty i chrupiący na powierzchni, ale soczysty w środku. Ten przepis można podawać z ryżem jaśminowym lub stir-fry z warzywami, co doskonale uzupełnia jego smak. Pieczony kurczak w stylu chińskim jest idealny na rodzinne obiady lub uroczyste kolacje.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (32 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Mięso drobiowe
Tag: kurczak, mięso drobiowe, obiad, łatwy, szybki, święto / niedziela, zwykły dzień, słony, łatwy, dla początkujących, piec, pikantny

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Pieczony kurczak po chińsku.

Dodaj komentarz