Indykowy roladek nadziewany warzywami

Indykowy roladek nadziewany warzywami
Czas przygotowania: 60 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 3

Najpierw przygotujemy farsz. Na łyżce masła podsmażamy posolone i popieprzone jajka, które powinny mieć rzadszą konsystencję. Następnie dodajemy do mieszanki mrożone warzywa. Plaster mięsa…

Składniki, których potrzebujesz

300 g plastera mięsa indyka
sól
1 łyżka musztardy

Nadzienie
1 łyżka masła
2 jajka
sól
mielony czarny pieprz
1 szklanka mrożonej mieszanki warzywnej Mochovanka
kawałek czerwonej papryki

Na sos
2 cm plastra masła
1 cebula
50 g marchewki
60 g selera
1 łyżka musztardy pełnotłustej
1 bulion
1/4 czerwonej papryki
1 łyżka mąki pszennej
350-400 ml mleka pełnotłustego

Sposób przygotowania

Najpierw przygotowujemy nadzienie. Na łyżce masła podsmażamy roztrzepane i przyprawione jajka. Do gotowej masy dodajemy mrożone warzywa.

Mięso dokładnie rozbijamy, solimy, a następnie smarujemy musztardą. Na dwie trzecie mięsa nakładamy nadzienie i dodajemy paski papryki. Następnie zwijamy roladę i wzmacniamy ją nicią.

Selera i marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Na drobno pokrojoną cebulę, którą obraniliśmy, smażymy w szybkowarze, aż będzie szklista.

Do garnka wkładamy startą warzywa, szklimy je, a następnie wkładamy roladę i zalewamy gorącą wodą (około 300 ml). Dodajemy musztardę, pokrojoną paprykę i bulion. Garnek zamykamy i dusimy przez około 30 minut, aż będzie miękka.

Wyjmujemy miękką roladę, usuwamy nitkę i kroimy na plastry. Warzywa z sosem miksujemy blenderem ręcznym i zagęszczamy mieszanką mąki i zimnego mleka. W razie potrzeby możemy dosolić.

Roladę kroimy na grubsze kawałki, układamy na talerzu, dodajemy kluseczki, sos i podajemy.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Indykowy roladek nadziewany warzywami

Indycza rolada nadziewana warzywami jest pyszne i zdrowe danie, które zadowoli każdego miłośnika mięsa. Delikatne mięso z indyka jest starannie rozłożone i wypełnione mieszanką świeżych warzyw, takich jak marchewka, papryka i cukinia. Ta kombinacja zapewnia nie tylko doskonały smak, ale także bogatą wartość odżywczą. Rolada jest następnie pieczona na złoto, co nadaje jej soczystości i delikatności. Zazwyczaj podaje się ją z puree ziemniaczanym lub sałatką warzywną, co czyni ją idealnym daniem na uroczystości oraz codzienne rodzinne kolacje.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.0/5 (27 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Mięso drobiowe
Tag: Warzywa, mięso drobiowe, sosy, smażenie, obiad, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, słony, czeski, słowacki, uduszenie, średnio-trudny, dania warzywne, sosy warzywne, mięso z indyka

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Indykowy roladek nadziewany warzywami.

Dodaj komentarz