Pieczony łosoś w folii aluminiowej

Do miski włóż przyprawy do grilla i wymieszaj z olejem. Tą mieszanką posmaruj łososia z jednej strony i po bokach. Zawiń łososia w folię aluminiową i włóż go do piekarnika.
Składniki, których potrzebujesz
łosoś
przyprawa do grilla
olej
masło
Dodatek
ziemniaki
przyprawa do amerykańskich ziemniaków
Warzywa
sałata lodowa
papryka
ogórek
pomidor
Sposób przygotowania
Wsypcie przyprawę do grilla do miski i wymieszajcie ją z olejem. Tą mieszanką posmarujcie łososia z jednej strony i po bokach.
Zawińcie łososia w folię aluminiową i pieczcie w piekarniku w temperaturze 220 °C przez 20-30 minut. Po dziesięciu minutach otwórzcie folię i nałóżcie na łososia kawałek masła. Dokończcie pieczenie.
Możecie wybrać jedną z dwóch proponowanych przystawek lub stworzyć własną. Amerykańskie ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy przyprawą do ziemniaków amerykańskich. Pieczemy przez około 40 minut w 220 °C (włóżcie je do piekarnika przed łososiem!). Sałatkę warzywną przygotowujemy wg własnego gustu: wybieramy warzywa, kroimy je i mieszamy.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pieczony łosoś w folii aluminiowej
Pieczenie łososia w folii aluminiowej to pyszne i zdrowe danie, które pokocha każdy miłośnik ryb. Ten prosty przepis obejmuje marynowanie łososia z świeżymi ziołami, cytryną i oliwą z oliwek, co nadaje mu niepowtarzalny smak. Pieczenie w folii aluminiowej gwarantuje, że ryba pozostanie soczysta i delikatna. To danie jest doskonałym wyborem na szybki obiad, ponieważ łatwo je przygotować i nie wymaga wielu składników. Serwuj je z świeżą sałatką lub warzywami, aby uzyskać zrównoważony posiłek.