Łosoś na parze ze śmietanowym sosem i dodatkiem w garnku do gotowania na parze

Szybko przygotuj łososia na parze wraz z dodatkiem. Po ugotowaniu dodaj do ryby smacznym sosem. Dla tych, którzy cenią sobie wyjątkowe dania, możesz podczas…
Składniki, których potrzebujesz
4 filety z łososia (surowe lub mrożone - po 150 g)
sól
mielony pieprz
trochę oliwy z oliwek
Dodatek
280 g ryżu
20 g masła
1 łyżeczka soli
300 g dyni (lub cukinii)
Sos
1 cebula (60 g)
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
200 ml bulionu z ryżu
250 ml śmietany do ubijania
1 łyżka maizeny (skrobi)
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łodygi koperku (tylko delikatna część)
1 szczypta chili (lub do smaku)
2 łyżeczki suszonej przyprawy warzywnej
mielony pieprz
sól
Sposób przygotowania
Z filetów zdejmujemy skórę, solimy je i pieprzymy, następnie umieszczamy na talerzu, który posmarowaliśmy oliwą z oliwek, do parowej nakładki blendora.
Przygotowujemy wszystko potrzebne do gotowania ryżu. Do blendora wlewamy 1 litr wody, dodajemy masło i sól. Ryż wkładamy do koszyka do gotowania.
Do zewnętrznego pojemnika wypełnionego parą wkładamy pokrożoną w kostkę cukinię i lekko solimy.
Składamy kompletną kolumnę blendora. Do blendora wlewamy wodę i wkładamy koszyczek z ryżem, następnie dodajemy nakładkę z cukinią i tacę z rybą. Przykrywamy pokrywą nakładki. Ustawiamy czas na 17-18 minut, temperaturę na maksimum (do gotowania na parze) i prędkość 4 (średnia).
Gdy program się zakończy, zdejmujemy całą nakładkę i kładziemy ją przykrytą na talerzu. Kosz z ryżem wyjmujemy i utrzymujemy ciepły do czasu podania. Z wywaru ryżowego odkładamy 200 ml.
Do wypłukanej misy blendora wkładamy cebulę przekrojoną na pół i czosnek. Ustawiamy blendor na 5 sekund i prędkość 5. Po upływie tego czasu zgarniamy mieszankę ze ścianek naczynia, dodajemy olej i masło, następnie ustawiamy temperaturę na 100 °C i prędkość na 3 na 5 minut. Na ten czas możemy ponownie zamontować nakładkę na blendorze.
Po smażeniu cebuli i czosnku dodajemy wywar, śmietanę, koncentrat pomidorowy, skrobię, chili, przyprawy warzywne, pieprz i sól. Gotujemy przez kolejne 5 minut w temperaturze 98 °C i mieszamy na prędkości 1,5.
Gdy danie jest ugotowane, od razu je serwujemy.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Łosoś na parze ze śmietanowym sosem i dodatkiem w garnku do gotowania na parze
Łosoś na parze to delikatna potrawa, która zachowuje swój naturalny smak i wartości odżywcze. Jego przygotowanie na parze zapewnia, że ryba pozostaje soczysta i delikatna. W połączeniu z kremowym sosem, który dodaje kremowości i bogactwa, to danie jest przyjemnością dla podniebienia. Dodatek przygotowany w blenderze, taki jak puree z ziemniaków lub warzyw, doskonale uzupełnia łososia i tworzy harmonijną całość na talerzu. To danie jest idealnym wyborem na zdrowy i smaczny obiad lub kolację.