Łosoś na maśle

Łosoś na maśle
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 2

Delikatne mięso łososia wystarczy lekko przyprawić, ponieważ nadmiar przypraw zaszkodzi mu. Aby smaki bardziej wybrzmiały, przygotujemy je na maśle i nadamy mu przyjemny aromat.

Składniki, których potrzebujesz

1 filet łososia
świeża bazylia
1 gałązka rozmarynu
przyprawa prowansalska
sól
1 cytryna
1 kawałek masła
Dodatki
660 g ziemniaków
trochę mleka (lub śmietany)
sól
1 kawałek masła

Sposób przygotowania

Usuń łuski z filetów łososia, pokrój je na kawałki, posól, skrop sokiem z cytryny i posyp ziołami prowansalskimi.

Ugotuj ziemniaki w skórce, zmiażdż je na grubsze puree z masłem, mlekiem lub śmietaną i dodaj sól do smaku.

Na patelni roztop masło i podsmaż kilka skórek cytrynowych.

Gdy skórka zacznie przyjemnie pachnieć, wyjmij ją, połóż łososia skórą do dołu i nie przewracaj!

Na wierzch daj świeżą bazylię i przykryj patelnię pokrywką.

Możesz dodać trochę wody.

Piecz łososia przez około 10 minut, w zależności od jego wielkości.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Łosoś na maśle

Łosoś na maśle to pyszne i łatwe do przygotowania danie, które spodoba się każdemu miłośnikowi ryb. Filet z łososia idealnie łączy się z roztopionym masłem, które nadaje potrawie bogaty smak i delikatną strukturę. Przy jego przygotowaniu ważne jest zachowanie soczystości i świeżości ryby, dlatego zaleca się krótki czas smażenia na patelni lub w piekarniku. Polubicie także połączenie z ziołami i cytryną, które nadają potrawie orzeźwiający akcent. Łosoś na maśle to idealny wybór na szybką kolację lub wystawny obiad.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (38 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Mięso rybne
Tag: ryba, obiad, łatwy, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, czeski, łatwy, bezglutenowy, smażenie, uduszenie, łosoś, cytrus

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Łosoś na maśle.

Dodaj komentarz