Piernik I.

Piernik I.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Z tych składników przygotujemy bardziej płynne ciasto, które wlejemy na blachę posmarowaną masłem i posypaną mąką, a następnie upieczemy. Po wystudzeniu możemy ciasto pokroić i posmarować.

Składniki, których potrzebujesz

2 kubki mąki pszennej
1 kubek cukru kryształowego
1 proszek do piernika
1 łyżka kakao
1/4 kubka oleju
mleko według potrzeb

Sposób przygotowania

Z tych składników przygotujemy rzadkie ciasto, które wlejemy na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką, a następnie upieczemy.

Gdy ostygnie, możemy je pokroić i posmarować dżemem. :)

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Piernik I.

Piernik I. to tradycyjne czeskie ciastko, które często przygotowuje się podczas świąt Bożego Narodzenia. Ten pachnący deser charakteryzuje się miodowym ciastem wzbogaconym przyprawami, takimi jak cynamon, goździki i imbir. Piernik często jest zdobiony kolorowym lukrem lub cukrową polewą, co nadaje mu atrakcyjny wygląd. W wielu rodzinach pierniczki piecze się jako część bożonarodzeniowej tradycji i często są wykorzystywane do dekorowania choinki lub jako prezenty. To słodycz, która łączy smak z nostalgią i tradycjami rodzinnymi.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.6/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Ciasto
Tag: przekąska, łatwy, szybki, święto / niedziela, zwykły dzień, tani, czeski, łatwy, piec, desery, w kształcie kubka, słodki, piernik

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Piernik I..

Dodaj komentarz