Szybki owocowy wypiek z ciasta francuskiego

Ciasto rozwałkowujemy na około 6 placków oprószonych mąką. Ricottę mieszamy z twarogiem i słodzimy do smaku. Każdy placek ciasta smarujemy mieszanką z ricotty i...
Składniki, których potrzebujesz
500 g schłodzonego ciasta francuskiego
pół kubka ricotty
1 miękki twaróg w pojemniku
cukier puder (lub 1 łyżeczka stewii)
mrożone truskawki według uznania
1 jajko do smarowania
mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób przygotowania
Ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na około 6 placków. Ricottę mieszamy z twarogiem i dosładzamy. Każdy placek ciasta smarujemy kremem ricotta-twarogowym i na niego kładziemy połówki mrożonych truskawek.
Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni, aby piekło się na złoto.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Szybki owocowy wypiek z ciasta francuskiego
Szybki owocowy wypiek z ciasta francuskiego to pyszny i prosty deser, który zachwyci każdego miłośnika słodkości. Ten wypiek składa się z delikatnego ciasta francuskiego, które wypełnia się świeżymi owocami, takimi jak jabłka, gruszki lub leśne owoce. Pieczenie zajmuje tylko chwilę, a efekt zawsze jest oszałamiający – złoto-brązowy placek, który uwolni smaki owoców. Ponadto idealnie nadaje się jako szybki deser na rodzinne uroczystości lub nieoczekiwaną wizytę. Podawaj z lodami waniliowymi lub śmietaną kwaśną dla doskonałego doświadczenia!