Placek z porzeczek z twarogiem i kruszonką

Placek z porzeczek z twarogiem i kruszonką
Czas przygotowania: 40 minut
Czas gotowania: 30 minut
Porcje: 1

Przygotowanie ciasta owocowego z kruszonką maślano-żytną zajmuje więcej czasu, ale efekt zdecydowanie jest tego wart. Ciasto pięknie pachnie masłem, wanilią i także…

Składniki, których potrzebujesz

Ciasto
160 g masła
150 g cukru
2 jajka
500 g mąki pszennej półgrubej
1 proszek do pieczenia
330 ml mleka
Farsz
500 g miękkiego twarogu
2 jajka
2 cukry waniliowe
czerwona porzeczka
Na kruszonkę
80 g cukru kryształu
80 g masła
150-160 g mąki pszennej półgrubej
Do natłuszczenia i oprószenia blachy
tłuszcz
gruba mąka

Sposób przygotowania

Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy grubą mąką, lub wykładamy papierem do pieczenia.

Gdy wymieszamy cukier, masło i mąkę, powstanie kruszonka.

Masło doprowadzamy do miękkiego stanu, a następnie mieszamy je z jajkami i cukrem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko, i wszystko dokładnie mieszamy, aby uzyskać ciasto.

Ciasto rozkładamy na przygotowaną blachę.

Twarożek mieszamy z jajkami i cukrem waniliowym. Następnie na ciasto nakładamy mieszankę.

Na twarogu równomiernie rozkładamy umyte kuleczki porzeczki i posypujemy je kruszonką.

Piekłem w temperaturze 180 °C przez około 30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Placek z porzeczek z twarogiem i kruszonką

Ciasto z porzeczek z twarogiem i kruszonką to pyszny deser, który łączy kwasowość porzeczek z delikatnością twarogu. Ciasto jest kruche, a kruszonka dodaje ciastu przyjemnej tekstury. Porzeczki, bogate w witaminy, nadają ciastu świeżego smaku i pięknego koloru. To ciasto jest idealne jako słodkie zakończenie obiadu lub na popołudniową przekąskę. W połączeniu z filiżanką herbaty lub kawy staje się doskonałym wyborem na słodkie chwile z rodziną i przyjaciółmi.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.5/5 (46 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Ciasto
Tag: przekąska, owoce, łatwy, święto / niedziela, czeski, łatwy, dla początkujących, piec, desery, słodki, przepisy letnie, plasterki owoców, bąbelki

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Placek z porzeczek z twarogiem i kruszonką.

Dodaj komentarz