Placek z porzeczek z twarogiem i kruszonką

Przygotowanie ciasta owocowego z kruszonką maślano-żytną zajmuje więcej czasu, ale efekt zdecydowanie jest tego wart. Ciasto pięknie pachnie masłem, wanilią i także…
Składniki, których potrzebujesz
Ciasto
160 g masła
150 g cukru
2 jajka
500 g mąki pszennej półgrubej
1 proszek do pieczenia
330 ml mleka
Farsz
500 g miękkiego twarogu
2 jajka
2 cukry waniliowe
czerwona porzeczka
Na kruszonkę
80 g cukru kryształu
80 g masła
150-160 g mąki pszennej półgrubej
Do natłuszczenia i oprószenia blachy
tłuszcz
gruba mąka
Sposób przygotowania
Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy grubą mąką, lub wykładamy papierem do pieczenia.
Gdy wymieszamy cukier, masło i mąkę, powstanie kruszonka.
Masło doprowadzamy do miękkiego stanu, a następnie mieszamy je z jajkami i cukrem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko, i wszystko dokładnie mieszamy, aby uzyskać ciasto.
Ciasto rozkładamy na przygotowaną blachę.
Twarożek mieszamy z jajkami i cukrem waniliowym. Następnie na ciasto nakładamy mieszankę.
Na twarogu równomiernie rozkładamy umyte kuleczki porzeczki i posypujemy je kruszonką.
Piekłem w temperaturze 180 °C przez około 30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Placek z porzeczek z twarogiem i kruszonką
Ciasto z porzeczek z twarogiem i kruszonką to pyszny deser, który łączy kwasowość porzeczek z delikatnością twarogu. Ciasto jest kruche, a kruszonka dodaje ciastu przyjemnej tekstury. Porzeczki, bogate w witaminy, nadają ciastu świeżego smaku i pięknego koloru. To ciasto jest idealne jako słodkie zakończenie obiadu lub na popołudniową przekąskę. W połączeniu z filiżanką herbaty lub kawy staje się doskonałym wyborem na słodkie chwile z rodziną i przyjaciółmi.