Ziemniaczana babka

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, pozostawiamy je do ostygnięcia, a następnie ścieramy. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i na końcu wmieszamy białka ubite na sztywno. Pieczemy w lekko nagrzanym piekarniku.
Składniki, których potrzebujesz
250 g gotowanych ziemniaków
3 jajka - z białek ubita sztywna piana
250 g mąki tortowej
1 proszek do pieczenia
130 g roztopionego tłuszczu (masło, Hera)
130 g cukru (daję mniej)
1 cukier waniliowy
łyżka soku cytrynowego, może być też trochę skórki
rodzynki lub orzechy - nie muszą być
Sposób przygotowania
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, a po ostudzeniu ścieramy na tarce.
Dodajemy pozostałe składniki i na koniec delikatnie wmieszamy ubitą pianę z białek.
Piek piekarniku nagrzanym do około 160°C przez około 45 minut. Ta porcja nadaje się na formę do pieczenia w kształcie sarny lub małą babkę.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Ziemniaczana babka
Ciasto ziemniaczane to wyjątkowe i smaczne danie, które łączy tradycję z innowacją. Ten słony placek, przygotowywany z tartych ziemniaków, mąki i jajek, często przyprawia się cebulą, czosnkiem i ziołami. Wynikiem jest kruche i wilgotne ciasto, idealne jako danie główne lub dodatek do mięsa. Upieczone na złoty kolor doskonale pasuje do sałatek warzywnych lub kiszonych ogórków. Ciasto ziemniaczane jest popularne w czeskiej kuchni i zadowoli zarówno dorosłych, jak i dzieci.