Świąteczna babka

Świąteczna babka
Czas przygotowania: 45 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Oddzielimy żółtka od białek i z białek ubijemy sztywną pianę. Żółtka mieszamy z cukrem, masłem, cukrem waniliowym i solą, a następnie dodajemy mąkę z…

Składniki, których potrzebujesz

3 jajka
180 g cukru
190 g masła lub Hery
1 wanilia
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka cytrynowa

Sposób przygotowania

Oddzielimy żółtka od białek, które następnie ubić na sztywną pianę.

Żółtka utrzemy z cukrem, masłem, cukrem wanilinowym i solą, następnie dodamy mąkę z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wmieszamy pianę.

Małą ilość ciasta oddzielimy i zabarwimy kakao.

Ciasto wlejemy do formy, którą wcześniej natłuszczyliśmy i posypaliśmy.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Świąteczna babka

Świąteczna babka to tradycyjny czeski deser, który często piecze się przy różnych okazjach. Jej puszysta tekstura i pyszny smak czynią ją ulubioną częścią rodzinnych uroczystości i świąt. Babka zazwyczaj przygotowywana jest z wymieszanego ciasta, które zawiera mąkę, cukier, jajka i masło, często uzupełnione o kakao lub owoce. Przed podaniem posypuje się cukrem i może być serwowana z bitą śmietaną lub lodami. Jej zapach roznosi się po całym domu i wprowadza przyjemną atmosferę rodzinnego ciepła i dobrego samopoczucia.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.4/5 (28 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Ciasto
Tag: przekąska, łatwy, szybki, święto / niedziela, zwykły dzień, tani, czeski, łatwy, piec, desery, słodki, babeczki, śniadanie

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Świąteczna babka.

Dodaj komentarz