Świąteczna babka

Oddzielimy żółtka od białek i z białek ubijemy sztywną pianę. Żółtka mieszamy z cukrem, masłem, cukrem waniliowym i solą, a następnie dodajemy mąkę z…
Składniki, których potrzebujesz
3 jajka
180 g cukru
190 g masła lub Hery
1 wanilia
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka cytrynowa
Sposób przygotowania
Oddzielimy żółtka od białek, które następnie ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzemy z cukrem, masłem, cukrem wanilinowym i solą, następnie dodamy mąkę z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wmieszamy pianę.
Małą ilość ciasta oddzielimy i zabarwimy kakao.
Ciasto wlejemy do formy, którą wcześniej natłuszczyliśmy i posypaliśmy.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Świąteczna babka
Świąteczna babka to tradycyjny czeski deser, który często piecze się przy różnych okazjach. Jej puszysta tekstura i pyszny smak czynią ją ulubioną częścią rodzinnych uroczystości i świąt. Babka zazwyczaj przygotowywana jest z wymieszanego ciasta, które zawiera mąkę, cukier, jajka i masło, często uzupełnione o kakao lub owoce. Przed podaniem posypuje się cukrem i może być serwowana z bitą śmietaną lub lodami. Jej zapach roznosi się po całym domu i wprowadza przyjemną atmosferę rodzinnego ciepła i dobrego samopoczucia.