Niedzielna zupa kalafiorowa
Co innego przygotować na niedzielny obiad niż zupę kalafiorową. Latem smakuje dobrze na zimno, w zimowe miesiące z kolei ładnie gorąca.
Składniki, których potrzebujesz
400 g ziemniaków typu B
szczypta soli, szczypta mielonego pieprzu, odrobina kminku, gałki muszkatołowej
natkę pietruszki lub szczypiorek
kawałek masła
0,6 l mleka - półtłustego 1,5%
4 szt świeżych jajek M
średnia kalafior
na zasmażkę mąka pszenna ok. 4 łyżki
Sposób przygotowania
Pójdziemy na targ lub do sklepu i kupimy średnią kalafior. Na targu możemy także kupić świeże jajka, pietruszkę i przyprawy.
Na desce oczyścimy i pokroimy kalafior. Wrzucimy do gotującej się wody z solą.
Średnio ugotowany wyjmujemy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku do zupy rozpuszczamy masło z mąką i przygotowujemy zasmażkę.
Do niej wlewamy wodę z wywaru z kalafiora i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Dosypujemy kminek dla smaku. Zostaje tylko włożyć pokrojony kalafior z powrotem do bazy, dolać mleko półtłuste i krótko gotować. Babcia dodawała jeszcze kostkę bulionu.
W misce roztrzepujemy jajka i wlewamy do garnka. Na koniec dodajemy przyprawy: pieprz, sól i doprawiamy gałką muszkatołową. Dosypujemy pietruszkę lub szczypiorek i możemy podawać.
Smacznego!
Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Niedzielna zupa kalafiorowa
Zupa kalafiorowa na niedzielę to tradycyjne czeskie danie, które często podawane jest jako przystawka podczas rodzinnych obiadów. Bazą zupy jest świeży kalafior, który gotowany jest w delikatnym wywarze warzywnym. Zupa jest zagęszczana jasną zasmażką i często doprawiana gałką muszkatołową, solą i pieprzem. W niektórych przepisach do zupy dodaje się również ziemniaki lub opiekany chleb. Jest bardzo popularna ze względu na swój delikatny smak i kremową konsystencję, często zdobiona posiekaną natką pietruszki. Idealna na chłodniejsze dni, kiedy rozgrzewa i cieszy domową atmosferą.