Niedzielna zupa kalafiorowa

Niedzielna zupa kalafiorowa
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Co innego przygotować na niedzielny obiad niż zupę kalafiorową. Latem smakuje dobrze na zimno, w zimowe miesiące z kolei ładnie gorąca.

Składniki, których potrzebujesz

400 g ziemniaków typu B
szczypta soli, szczypta mielonego pieprzu, odrobina kminku, gałki muszkatołowej
natkę pietruszki lub szczypiorek
kawałek masła
0,6 l mleka - półtłustego 1,5%
4 szt świeżych jajek M
średnia kalafior
na zasmażkę mąka pszenna ok. 4 łyżki

Sposób przygotowania

Pójdziemy na targ lub do sklepu i kupimy średnią kalafior. Na targu możemy także kupić świeże jajka, pietruszkę i przyprawy.

Na desce oczyścimy i pokroimy kalafior. Wrzucimy do gotującej się wody z solą.

Średnio ugotowany wyjmujemy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku do zupy rozpuszczamy masło z mąką i przygotowujemy zasmażkę.

Do niej wlewamy wodę z wywaru z kalafiora i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Dosypujemy kminek dla smaku. Zostaje tylko włożyć pokrojony kalafior z powrotem do bazy, dolać mleko półtłuste i krótko gotować. Babcia dodawała jeszcze kostkę bulionu.

W misce roztrzepujemy jajka i wlewamy do garnka. Na koniec dodajemy przyprawy: pieprz, sól i doprawiamy gałką muszkatołową. Dosypujemy pietruszkę lub szczypiorek i możemy podawać.

Smacznego!

Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Niedzielna zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa na niedzielę to tradycyjne czeskie danie, które często podawane jest jako przystawka podczas rodzinnych obiadów. Bazą zupy jest świeży kalafior, który gotowany jest w delikatnym wywarze warzywnym. Zupa jest zagęszczana jasną zasmażką i często doprawiana gałką muszkatołową, solą i pieprzem. W niektórych przepisach do zupy dodaje się również ziemniaki lub opiekany chleb. Jest bardzo popularna ze względu na swój delikatny smak i kremową konsystencję, często zdobiona posiekaną natką pietruszki. Idealna na chłodniejsze dni, kiedy rozgrzewa i cieszy domową atmosferą.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Zupy
Štítky: Kuchnia czeska, zupa

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Niedzielna zupa kalafiorowa.

Dodaj komentarz