Polewa czekoladowa z budyniu
Każdego z nas od czasu do czasu nachodzi ochota na coś słodkiego. Pieczemy ciasto, placek itp. i smarujemy polewą. Na przykład czekoladową z budyniu.
Składniki, których potrzebujesz
6 łyżek mleka półtłustego
100 g cukru drobnoziarnistego
120 g masła
4 łyżki kakao
1 opakowanie proszku budyniowego czekoladowego
Sposób przygotowania
Najpierw przygotowujemy kąpiel wodną w garnku.
Potem stopniowo dodajemy wszystkie składniki.
Najpierw wlewamy mleko i dodajemy kawałek masła. Kakao, cukier i proszek budyniowy możemy wymieszać w miseczce obok, a następnie wsypać do kąpieli wodnej i starannie wymieszać do zgęstnienia.
Następnie natychmiast wylewamy na przygotowane ciasto. Smacznego.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Polewa czekoladowa z budyniu
Polewa czekoladowa z budyniu to szybki i łatwy sposób na nadanie słodkim deserom pysznego czekoladowego smaku. Wystarczy przygotować budyń czekoladowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale z mniejszą ilością mleka, aby masa była gęstsza. Po ugotowaniu dodaj kawałek masła, który nada polewie blask i delikatność. Polewę możesz wylać na babkę, ciasto lub inne wypieki. Pozwól jej stężeć i ciesz się chrupiącą powłoką. Ta polewa jest szczególnie popularna ze względu na swoją prostotę i doskonały smak, który zachwyci wszystkich miłośników czekolady.