Polewa czekoladowa z budyniu

Polewa czekoladowa z budyniu
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Każdego z nas od czasu do czasu nachodzi ochota na coś słodkiego. Pieczemy ciasto, placek itp. i smarujemy polewą. Na przykład czekoladową z budyniu.

Składniki, których potrzebujesz

6 łyżek mleka półtłustego
100 g cukru drobnoziarnistego
120 g masła
4 łyżki kakao
1 opakowanie proszku budyniowego czekoladowego

Sposób przygotowania

Najpierw przygotowujemy kąpiel wodną w garnku.

Potem stopniowo dodajemy wszystkie składniki.

Najpierw wlewamy mleko i dodajemy kawałek masła. Kakao, cukier i proszek budyniowy możemy wymieszać w miseczce obok, a następnie wsypać do kąpieli wodnej i starannie wymieszać do zgęstnienia.

Następnie natychmiast wylewamy na przygotowane ciasto. Smacznego.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Polewa czekoladowa z budyniu

Polewa czekoladowa z budyniu to szybki i łatwy sposób na nadanie słodkim deserom pysznego czekoladowego smaku. Wystarczy przygotować budyń czekoladowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale z mniejszą ilością mleka, aby masa była gęstsza. Po ugotowaniu dodaj kawałek masła, który nada polewie blask i delikatność. Polewę możesz wylać na babkę, ciasto lub inne wypieki. Pozwól jej stężeć i ciesz się chrupiącą powłoką. Ta polewa jest szczególnie popularna ze względu na swoją prostotę i doskonały smak, który zachwyci wszystkich miłośników czekolady.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.3/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Glazura
Štítky: Kuchnia czeska, dodatki, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Polewa czekoladowa z budyniu.

Dodaj komentarz