Pomarańczowe ciasto
Ubijamy cztery żółtka z dwiema łyżkami tartej skórki pomarańczowej i 50 gramami cukru na gęstą pianę, następnie dodajemy kaszkę manną i 125 ml soku pomarańczowego.
Składniki, których potrzebujesz
4 jaja
2 łyżki skórki pomarańczowej
50 g cukru pudru
80 g kaszki manny
125 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
100 g mąki pszennej
Na syrop
125 ml soku pomarańczowego
70 g cukru pudru
Sposób przygotowania
Ubijamy cztery żółtka z dwiema łyżkami startych skórki pomarańczowej i 50 gramami cukru pudru, aż powstanie gęsta piana. Następnie dodajemy kaszkę manną i 125 ml soku pomarańczowego. Pozwalamy mieszance odstać przez 15 minut.
W międzyczasie ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie delikatnie mieszamy je z żółtkową pianą, dodajemy mąkę i delikatnie łączymy. Pieczemy w mniejszej formie przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
W międzyczasie do garnka wlewamy 125 ml soku pomarańczowego, dodajemy 70 g cukru i gotujemy, aż mieszanka zgęstnieje.
Pozwalamy upieczonemu deserowi ostygnąć w formie przez 10 minut, potem przenosimy go na talerz i polewamy zagęszczonym syropem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pomarańczowe ciasto
Ciasto pomarańczowe to orzeźwiający deser, który zachwyca miłośników cytrusów. Wyróżnia się swoją świeżością i lekką teksturą, idealną na gorące letnie dni. To ciasto często piecze się z drobno startych skórki pomarańczowej, która dodaje wyrazistego smaku, razem z sokiem z pomarańczy dla dodatkowej soczystości. Może być podawane z gładką śmietaną lub posypane cukrem, co potęguje jego słodko-kwaśny profil smakowy. Ciasto pomarańczowe to doskonały wybór na uroczystości oraz zwykłe rodzinne posiłki.
Tomáš Rohlena