Pudding kawa irlandzka
Więcej niż połowę mleka podgrzewamy razem z cukrem i solą. W drugiej części zimnego mleka rozpuszczamy skrobię kukurydzianą. Gorące mleko następnie mieszamy z tym mlekiem.
Składniki, których potrzebujesz
500 ml mleka
2 łyżki mąki kukurydzianej
4 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
1 łyżka kawy instant (około 2,5 g)
4 łyżki irlandzkiej whiskey
…a jeszcze
śmietana do ubijania
cukier puder
czekolada
Sposób przygotowania
Większość mleka podgrzewamy razem z cukrem i solą.
Do pozostałego zimnego mleka dodajemy i dokładnie mieszamy skrobię kukurydzianą.
Do gorącego mleka dodajemy mleko ze skrobią i ciągle mieszamy, aż zacznie się gotować.
Gdy budyń zacznie gęstnieć, mieszamy go i gotujemy przez około 2 minuty.
Następnie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na 1 minutę. Potem dodajemy kawę i whiskey do gorącej mieszanki i dokładnie mieszamy.
Budyń rozdzielamy do szklanek, zostawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki.
Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną, którą osłodziliśmy cukrem pudrem, i posypujemy startą czekoladą.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pudding kawa irlandzka
Pudding irlandzka kawa to pyszny deser, który łączy bogaty smak kawy z delikatną kremową teksturą puddingu. To słodkie danie zazwyczaj przygotowuje się z wysokiej jakości kawy, śmietany i cukru, często uzupełnione kawałkami czekolady lub karmelu. Podaje się schłodzone i może być udekorowane bitą śmietaną lub kakao w proszku. Pudding irlandzka kawa to idealny wybór dla miłośników kawy, którzy szukają szybkiego i smacznego deseru, który jednocześnie zaspokoi ich zmysły.
Tomáš Rohlena